Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsikringssvindel koster deg 1.500 i året

Politiet henlegger halvparten av sakene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Forsikringssvindel koster hver eneste kunde 1.500 kroner i året. Alle må betale de tre milliardene som blir svindlet fra forsikringsselskapene hvert år. Du må betale for svindelen på neste forsikringsregning selv om du aldri har forsøkt å lure til deg en eneste krone fra ditt sikringsselskap.

En oversikt Finansnæringens Hovedorganisasjon har gjort over politianmeldte svindelsaker, er nedslående lesning, skriver nyhetsmagasinet MEMO. Og nedslående nyheter for finansnæringen er kostbart for deg når neste forsikringsregning kommer i posten.

Nesten halvparten av alle svindelsakene blir henlagt.

- Og i realitetene er det bare de mest oppplagte sakene som blir anmeldt, sier utredningsleder Olav Fjelberg hos Gjensidige til MEMO.

Kjent gjerningsmann

Riksadvokaten har fått overlevert rapporten om forsikringssvindel og politiets håndtering av de anmeldte sakene. Finansnæringens hovedorganisasjon er både oppgitt og forbannet over forsikringssakenes skjebne når de havner på politiets bord.

-Vi forstår at politiet har behov for å prioritere sine saker, men kan ikke akseptere at saker anmeldt fra forsikringsselskapene som hovedregel ikke blir fulgt opp innen rimelig tid. I alle saker er det kjent gjerningsmann, sier informasjonsdirektør Preben Røe i Finansnæringens Hovedorganisasjon.

I 68 prosent av alle anmeldte saker som rapporten omhandler, var det ikke trukket noen konklusjon fra politiets side i løpet av det første året etter anmeldelsen. En av tre klager over henleggelser ble ikke besvart fra politiet i det hele tatt. Og nesten halvparten av sakene ble henlagt.

image: Forsikringssvindel koster deg 1.500 i året

Finansnæringens rapport omhandler 806 saker som forsikringsselskapene anmeldte til politiet i perioden 2001 - 2004.

Mest i Vestfold og Troms

53 prosent av sakene gjelder svindel med oppgjør i bilsaker. Bilskader er overrepresentert i politianmeldte forsikringssaker i Vestfold og Troms.

Brannsaker er den nest største kategorien med 31 prosent av anmeldelsene.

Prøvde seg på 18 millioner

Finansnæringens \'kroneksempel\' på saker som ikke burde ha sluppet så lett unna fra politiets side, er en sak om arbeidsskadeerstatning. En mann krevde 18 millioner kroner for en ødelagt hånd og skulder.

Forsikringsselskapet påpekte flere faktiske feil i det som skulle ha ført til skaden. Mannen godtok at selskapet ikke ville betale noen erstatning. Men selskapet synes saken var så grov at selskapet anmeldte mannen for forsøk på svindel. Politiet henla.

 DUMPEPLASS:  I samarbeid med politiet fant forsikringsbransjen en dumpeplass i Drammensfjorden for "stjålne" biler høsten 2004. Her blir biler hevet fra havets bunn i Svelvik. Foto: Tor Richardsen, Scanpix.
DUMPEPLASS: I samarbeid med politiet fant forsikringsbransjen en dumpeplass i Drammensfjorden for "stjålne" biler høsten 2004. Her blir biler hevet fra havets bunn i Svelvik. Foto: Tor Richardsen, Scanpix. Vis mer