Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsiktig justering

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • De endringene til statsbudsjettet den nye regjeringen la fram i går, betyr ingen politisk omveltning i vårt land. Avvikene fra det budsjettet regjeringen Stoltenberg la fram er heller beskjedne, og må være et minstemål for en ny regjering som har varslet kursendring. Enda større blir kontrastene når vi sammenlikner med valgløftene til regjeringens største parti, Høyre. Alle planer om dramatiske kutt i for eksempel u-hjelp og sykelønn er lagt på is. De store påplussingene til Forsvaret er også forsvunnet. Og skatte- og avgiftslettelsene er bare småtterier i forhold til Høyres opprinnelige løfter.
  • Velgerne ga klar beskjed om at de ønsket en høyredreining av politikken. Det ønsket ble til en viss grad oppfylt i går. Finansminister Foss understreket at det er begrenset hvor store endringer en ny regjering kan få til i løpet av et par uker. Det har han selvsagt rett i. Men tidsnøden kan også brukes som påskudd til at det verken er politisk eller økonomisk grunnlag for de store ord fra valgkampen. Møtet med Finansdepartementet kan være brutalt for politikere med lang fartstid i opposisjon.
  • Regjeringen mener budsjettet legger forholdene til rette for en rentenedgang. Mange eksperter er enig i det. Da er det viktig at behandlingen i Stortinget ikke ødelegger mulighetene for at vi skal få lavere rente. Selvsagt kan det være mange ønsker om større bevilgninger og lavere avgifter på mange felter. Slike krav kom raskt på bordet både fra pressgrupper og opposisjonspartiene i går. Vi har i dag verdens høyeste rente. Det slår ut på en usosial måte og rammer særlig familier i etableringsfasen.
  • Det beste bidraget til bedre fordeling vil derfor være om budsjettet ikke kommer svekket ut av behandlingen i Stortinget. Når Fremskrittspartiet skal være forhandlingspartneren er vi dessverre redd for at slike advarsler ikke blir tatt hensyn til. Partiet har hittil hatt grenseløs lyst på oljemilliardene. Men ikke minst Kjell Magne Bondevik vet av bitter erfaring hvor ille det kan gå hvis budsjettet ikke holdes i stramme tøyler.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!