Forsiktig og beskjeden

SØRUMSAND (Dagbladet): Per Kristian Orderud er bonde og driver farsgården Orderud. 45-åringen får de beste skussmål fra folk som kjenner ham. Forsiktig og beskjeden, men ikke spesielt utadvendt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Vi byttet pistol»

I går ble Per Kristian Orderud arrestert. På Fet lensmannskontor gikk det opp for ham at politiet mente at han sammen med hustruen Veronica (27), svigerinnen Kristin Kirkemo (26) og hennes ekskjæreste Lars Grønnerød (41), var siktet for medvirkning til overlagt drap på foreldrene Marie (84) og Kristian Magnus (81) og søsteren Anne Paust Orderud (47).

- Min klient er fullstendig lamslått, sier advokat Cato Schiøtz.

Innesluttet

Odelsgutten på Orderud gård var mye for seg selv og ikke spesielt utadvendt. Først for rundt 6- 7 år siden fant han kjærligheten. Veronica dukket plutselig opp gården - ifølge venner sammen med veterinæren hun var praktikant hos. Hun skal deretter ha begynt på gården som avløser. De to - aldersforskjellen til tross - fant tonen og begynte å henge sammen. Bare et par- tre måneder seinere ble de et par.

Andre som kjenner 45-åringen beskriver ham som rettskaffen, en mann preget av en markant far og mangeårige konflikter med ham.

Hjelpsom

I vinter var forholdet mellom Per Kristian og far iskaldt. Bedre ble det ikke da sønnen sendte regning for snømåking fra hovedhuset og bort til kårboligen, hvor foreldrene flyttet inn i 1991.

Livet forandret seg for Per Kristian Orderud etter møtet med Veronica.

- Han gir et meget troverdig inntrykk, sier Cato Schiøtz om den 45 år gamle mannen som er siktet for medvirkning til tre overlagte drap.

Yrkesvalget til Per Kristian Orderud var staket ut fra begynnelsen. Han skulle bli bonde, og tok som faren ville agronomutdannelse. Allerede i 1977 begynte han å jobbe på gården, sammen med sin far. Samtidig begynte han på jusstudiet som ble gjort ferdig i 1986.

Per Kristian Orderud har i store perioder også fylt ut selvangivelse og tatt seg av papirarbeidet for sine foreldre.

I 1993 giftet han seg med den 18 år yngre Veronica Kirkemo. Et ekteskap som ikke var populært hos foreldrene, spesielt hos faren.

Bonde

Kristian Magnus Orderud ble uføretrygdet i 1980, og sønnen overtok da ansvaret for driften i 1984 ved en forpaktningsavtale. Per Kristians foreldre - særlig Kristian - deltok aktivt i driften av gården i store deler av perioden fram til 1995. Da skulle Per Kristian kjøpe tilleggsjord, men kommunen krevde at han eide gårdsbruket han drev. Dette aktualiserte generasjonsskiftet. De siste åra har 45-åringen ligget i en bitter strid med faren om betaling for overdragelse av gården.