Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsiktig optimisme for byggfagene

Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening gjenopptok meklingen i kveld. Dermed kan streiken i byggebransjen bli kortvarig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begge parter ga uttrykk for forsiktig optimisme før meklingsrunden ble innledet.

Partene gjenopptok meklingen klokken 18 mandag etter at Riksmeklingsmannen hadde vært i kontakt med dem.

– Jeg antar at Riksmeklingsmannen har fått signaler fra arbeidsgiverne som gjør at han velger å gjenoppta meklingen, sier informasjonssjef Vidar H. Grønli i Fellesforbundet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Men frem til partene kommer til enighet, vil streiken fortsette.

Ifølge Fellesforbundet, har meklingsmann Geir Engebretsen bekreftet at det punktet som utløste konflikten, striden om den såkalte tømrertariffen, synes å være ryddet av veien. Men fortsatt gjenstår det, ifølge Engebretsen, flere vanskelige spørsmål.

Meklingsmannen utelukket ikke i 21-tiden at det kan ta tid før en kan få en avklaring.

Endringer i lønnssystemet

Meklingen mellom Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening førte ikke fram natt til søndag og mandag ble 16.000 bygningsarbeidere i 730 bedrifter over hele landet tatt ut i streik.

Byggebransjen krever endringer i lønnsystemet og opprydding av det de kaller useriøse forhold i bransjen.

Aktiviteten på store byggeprosjekter som blant andre Melkeøya utenfor Hammerfest, Ormen Lange utenfor Mørekysten og Operaen i Oslo er rammet av streiken.

Langt fra hverandre

Meklingsmann Geir Engebretsen måtte erkjenne at Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening sto svært langt fra hverandre da streiken var et faktum ved 02.30-tiden natt til søndag.

– Partene sto langt fra hverandre, spesielt i spørsmålet om videreutvikling av tariffavtaler for tømrerfagene. Det var derfor ikke grunnlag for å oppnå enighet, sier Engebretsen.

Useriøs

Fellesforbundets forhandlingsleder Arve Bakke beskylder motparten for useriøs opptreden.

– Byggenæringens Landsforening har dessverre vist en så til de grader useriøs holdning både i forhandlingene og under meklingen at brudd ikke var til å unngå. De ville ikke imøtekomme oss på noen av de viktigste kravene som tiltak mot sosial dumping, et mer rettferdig lønnssystem og bedring av minstelønna, sier Bakke, første nestleder Fellesforbundet.

Oskar Rønbeck, forhandlingsleder i Byggenæringens Landsforening, er skuffet over at det har blitt streik, men sier Fellesforbundets krav om tariffavtale for tømrere ikke var til å leve med.

(ANB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling