Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsinkelser på Gardermoen etter droneobservasjon

Stanset alle ankomster.

DRONETRØBBEL: Da det ble observert en drone i nærheten av Oslo Lufthavn på Gardermoen, ble innkommende trafikk stanset. Nå er det åpnet for all trafikk igjen, men den er noe forsinket. Illustrasjonsfoto: Steinar Haugberg / Samfoto / NTB Scanpix
DRONETRØBBEL: Da det ble observert en drone i nærheten av Oslo Lufthavn på Gardermoen, ble innkommende trafikk stanset. Nå er det åpnet for all trafikk igjen, men den er noe forsinket. Illustrasjonsfoto: Steinar Haugberg / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag kveld ble det gjort en observasjon av en drone i nærheten av Oslo Lufthavn på Gardermoen. Dronen skal ha befunnet seg omtrent fem kilometer unna den nedre rullebanen.

- Det førte til at vi stanset alle ankomster, mens avganger fikk gå som normalt, forteller kommunikasjonssjef ved Oslo Lufthavn, Joachim Wester Andersen.

Rundt 20 minutter seinere ble det åpnet for ankomster igjen, opplyser Andersen.

- Dermed blir det noe forsinkelser, men ikke de helt store.

Andersen forteller at han ikke vet hvem som har observert dronen, men at Oslo Lufthavn sannsynligvis har fått inn et tips om at det befant seg en drone i nærheten.

- Den er observert, konstaterer Andersen.

DRAMATISK: Full beredskap måtte settes inn på Gardermoen da en tankbil med 40 000 liter flydrivstoff kantret og rullet rundt i fjor høst. Video: Fra serien «OSL 24-7» som har premiere på Viasat 4, mandag 6. mars. Vis mer Vis mer

Også tidligere på dagen

Ifølge Romerike Blad, fikk Øst politidistrikt tidligere på dagen melding om at en overivrig eiendomsmekler fløy med drone i nærheten av flyplassen.

- Dronen var da sett sørvest for rullebanen. Dette er noe verken vi i politiet eller luftfartsmyndigheten liker, sier operasjonsleder Terje Marstad i Øst politidistrikt til avisa.

Den episoden, som skjedde nærmere fem-seks timer før den andre dronen ble observert, førte ikke til forsinkelser i flytrafikken, ifølge politiet. Men eiendomsmekleren kan likevel forvente seg en anmeldelse.

- Han trodde at han hadde fløyet utenfor flyforbudssona. Det hadde han ikke, sier Marstad til Romerike Blad.

- Uakseptabelt og uforsvarlig

Joachim Wester Andersen i Oslo Lufthavn har også sett seg lei av uvettig droneflyging i nærheten av flyplassen. Han forteller at de opplever slike episoder innimellom.

- Det har skjedd noen ganger det siste året. Det skjer ikke så ofte, men oftere enn vi liker, sier han og følger opp med en krassere tone:

- Droneførsel i nærheten av en internasjonal flyplass er totalt uakseptabelt og uforsvarlig.

Han ber alle som er i besittelse av en drone, om å gå inn på Avinor.no og lese reglementet for bruken av dem. Særlig i og rundt flyplasser.

Andersen forteller at med en gang de observerer en drone, må de ta en vurdering om flytrafikken må stanses. Og blir droneføreren identifisert, vil vedkommende kunne forvente seg en anmeldelse.

- Vi går aldri på akkord med sikkerheten, forteller Andersen.

FANGENSKAP: Videoen som viser oppimot 20 tigere leke med ei drone har gått som ild i tørt gress på nettet de siste døgnene. Nå har imidlertid den mørke historien om tigerne kommet fram i lyset. Video: CNN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media