Forsinkelser på Gardermoen

Forsinkelser på inntil tre timer og et trafikkinformasjonssystem som enten lå nede eller i verste fall viste feil gate og avgangstidspunkt, førte til mange irriterte og frustrerte passasjerer på Oslo Lufthavn Gardermoen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er lett å forstå at mange reisende blir forbanna og irriterte når de i tillegg til venting får feil opplysninger og må springe fram og tilbake før de kommer dit de skal, sier informasjonssjef Knut Egil Hansen ved Oslo Lufthavn Gardermoen til NTB.

Inn- og utland

Både utenlands- og innenlandsfly var rammet av store forsinkelser i dag. Braathens hadde inntil tre timers forsinkelser på sine innenlandsruter i formiddag.

- Forsinkelsene kan fort øke utover kvelden i dag, sier informasjonskonsulent Anne Grete Ellingsen i Braathens til NTB.

Hun understreker samtidig at hun er vært spent på hvordan trafikken vil gå i morgen.

Omlegging

Årsaken til forsinkelsene er omlegging av flytrafikken i Europa, som vil skape problemer hele helgen.

I går kveld måtte passasjerene vente opptil 3 timer før de kom seg av gårde.

- Vi venter til dels store forsinkelser utover dagen lørdag, noe som skyldes ringvirkningene av at luftkorridorene i Europa legges om. På innenlandstrafikken er det bare mindre forsinkelser, sier informasjonssjef Knut Egil Hansen ved Oslo Lufthavn Gardermoen til NTB.

Han frykter timeslange forsinkelser også i morgen, men regner med at utenlandsflyene er i rute mandag.

- De reisende bør uansett dra til Gardermoen til ordinær tid, sier Hansen.

Datasammenbrudd

SAS hadde forsinkelser fra ti minutter opp til en time i morgentimene. Selskapet måtte kansellere tre avganger, to til utlandet og et fly innenlands.

De reisende på Gardermoen har de siste par dagene hatt store problemer med å orientere seg fordi flyplassens trafikkinformasjonssystem er ute av drift. SAS vil forsøke å ha et internt datasystem for sine ansatte klart innen klokken 16.00 i ettermiddag.

Verre enn forventet

Viseadministrerende direktør Nic. Nilsen i Oslo Lufthavn AS sa i går at omleggingen av luftkorridorene over Nord-Europa har skapt større problemer enn forventet for flytrafikken i Sør-Norge. Det er i stor grad omleggingen av luftkorridorene i Sverige som virker inn her hos oss. Svensk flytrafikk er i denne perioden redusert med 70-80 flybevegelser, men det er tydeligvis ikke nok. Gardermoen har i den første tiden lagt opp til å betjene 32 fly i stedet for 60 til og fra Gardermoen. Dette er trolig også for mange, ifølge Nic. Nilsen.

(NTB)