Forsinket og redusert video-overvåking i Oslo

Oslo-politiet skulle installere 30 videokameraer ved Oslo S for å forebygge kriminalitet. Etter planen skulle overvåkingen startet 1. mars, men ennå er ikke kameraene på plass. Og antallet kameraer er redusert fra 30 til seks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overvåkingsprosjektet ble bestemt iverksatt etter at politifolk fra Oslo politidistrikt hadde vært på studietur i England. I byen Darlington ble kriminaliteten redusert med hele 70 prosent etter at politiet startet med videoovervåking på utsatte steder.

Prøveprosjekt

Oslo-politiet søkte derfor om, og fikk tillatelse til, å starte et lignende prøveprosjekt rundt Oslo S. Det skulle skape trygghet

for publikum, forebygge kriminalitet, hjelpe politiet til raskere pågripelser og fremskaffe bevis som kunne brukes i en eventuell rettssak. Målene er fremdeles de samme, men ellers er det lite igjen av de opprinnelige planene som ble lansert i vinter.

Færre kameraer

Gruppen som i sin tid ble nedsatt for å vurdere det planlagte videoprosjektet, kom til at man måtte ha 30 kameraer for å få det fulle og hele overblikk over det kriminelt belastede området rundt Jernbanetorget, Østbanens sjøside, Oslo City og nedre deler av Karl Johan.

Nå er det bare seks kameraer som skal utplasseres. Det betyr at det blir en rekke «dødvinkler» hvor politiet ikke kan se hva som foregår.

- Vi har lagt bort tanken om 100 prosent dekning. Nå må vi «sveipe» over med kameraene, opplyser Kjell Grobe, stasjonssjef ved Grønland politistasjon, til NTB.

Han sier at årsaken er at politiet i sin tid søkte om å bruke bare seks kameraer. Dette ble gjort før prosjektgruppen kom med sine konklusjoner, men nå føler politiet seg bundet av dette.

Sentrale kilder ved Oslo politidistrikt sier til bladet Etterlyst at 30 kameraer var et absolutt minimum, og at antallet kamera nå er redusert til et latterlig nivå. Prosjektet blir nå betegnet som ubrukelig og skandaløst.

Færre folk

Etter planen skulle det til enhver tid være en person som fulgte med på monitorene. Men bare fire personer er ansatt for å følge med på monitorene. Dermed er det helt umulig å få snekret sammen en turnus som dekker hele døgnet, hele uken.

- Vi vil ikke si når overvåkingenssentralen blir bemannet. Det er viktig at folk tror at overvåkingen pågår hele døgnet, sier stasjonssjef Kjell Grobe.

Det var han som i sin tid ledet gruppen som kom til at man burde ha 30 kameraer og døgnbemannet overvåking. Men nå vil han ikke kritisere det reduserte prosjektet som snart er i gang.

- Hvis dette prosjektet blir vellykket, vil det trolig bli iverksatt lignende prosjekter andre steder i Oslo. Da blir det neppe aktuelt med 100 prosents overvåking. Derfor kan det være greit å prøve ut en overvåking som kan bli aktuell senere, sier Grobe.

Utsatt

Etter planen skulle kameraene ut allerede 1. mars, men nå blir de tidligst satt opp i slutten av oktober.

- Det skyldes ombygging på Oslo S. Der hvor dagens politipost ligger, kommer det nå forretninger. Vi har fått nye lokaler på sjøsiden, men det har tatt tid å få byggetillatelse, sier Grobe.

Forskere fra Poitihøgskolen skal evaluere prosjektet etter ett år.

(NTB-Anne Kristin Hjukse):