Forsker: - Alvorlig krise i NATO

Uenigheten mellom medlemmene svekker NATO. - NATO kan forvitre, sier forsker John Kristen Skogan ved NUPI.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I NATO må alle være enige for at beslutninger skal fattes, sier Skogan. Skogan har NATO som ett av sine spesialfelt. Han mener at situasjonen minner om Gulf-krigen.

Lettere med FN-støtte

- Tyrkia var utsatt under Gulf-krigen, men saken var greiere den gang. Da handlet det om en FN-autorisert aksjon mot Irak. Men det er ikke bare greit å gi støtte til et NATO-land hvis landet er med på en aksjon som ikke er godkjent av FN, sier Skogan. En slik situasjon kan oppstå dersom USA angriper Irak uten FN-støtte, men at Tyrkia likevel stiller seg på USAs side i konflikten. Selv om alle NATO-landene er forpliktet til å stille opp dersom Tyrkia blir angrepet, så blir situasjonen uklar hvis Tyrkia selv har gjort noe som har ført til angrepet.

Skogan kjenner ikke til at NATO har vært i noen liknende situasjon tidligere.

- Nei, ikke meg bekjent, sier han.

- Dette betyr en alvorlig krise i NATO. På en svært synlig måte demonstrerer organisasjonen at det er uenighet.

På midten av 60-tallet opplevde NATO en krise i forbindelse med hvilken strategi alliansen skulle velge i forhold til Sovjet. Uenigheten endte med at Frankrike trakk seg fra den militære organisasjonen i NATO, men beholdt selve medlemsskapet.

- Denne gangen er problemet enda mer alvorlig. Under den kalde krigen hadde NATO-landene en felles trussel i Sovjet, og det var nødvendig å stå sammen. Nå er trusselen borte. Dét som holdt NATO sammen, er ikke så sterkt lengre. Det er rett og slett større fare for at NATO kan forvitre. For Norge ville det være alvorlig hvis NATO forsvant.

- Er du overrasket over det som skjer i NATO nå?

- Det er litt uventet at striden skulle komme så langt som nå, at ett eller to land nekter å være med på å beskytte et annet NATO-land, sier Skogan.