Flyskam:

Forsker: - Du kan bare fly annethvert år

Britisk klimaforsker sier at forskningen er entydig: Ikke fly oftere enn hvert andre år - og prøv å begrense deg til hvert tredje.

KVOTE: Kun to enkeltreiser hvert andre eller tredje år er bærekraftig. Her går rutefly inn for landing på Heathrow, London i 2016. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
KVOTE: Kun to enkeltreiser hvert andre eller tredje år er bærekraftig. Her går rutefly inn for landing på Heathrow, London i 2016. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi må fly mindre, men jeg kan fremdeles se verden - jeg kan fremdeles dra utenlands minst ti ganger til i livet - jeg kan bare ikke dra på helgetur til Istanbul, sier Tom Bailey.

Bailey er avdelingsleder for forbruk i C40 - et nettverk av 94 store byer, som jobber med bærekraftige løsninger for å stanse klimaendringene. Forskningen Bailey viser til er C40s egen rapport.

- Fly hvert andre år

Der omtales flyreising som klimaversting: «en av de mest karbonintensive aktivitetene på individnivå».

- Klimaforskningen er klar på at vi må begrense oss til én kort tur/retur-reise med fly, hvert andre eller tredje år, sier Bailey.

Dette tallet er basert på at hele verden skal fly like mye, ifølge Bailey. Nå er det en alvorlig ubalanse mellom flyreiser i velstående land og i det globale sør, som ligger langt under snittet i Vesten.

Men dette er ikke bare et spørsmål om rettferdighet. Vesten må fly mindre fordi fattigere regioner flyr stadig mer.

- Problemet er at andelen som flyr vokser mye fortere enn den grønne teknologiutviklingen. Hvis hele verden skal fly like mye som vi gjør i velstående byer, når vi enorme utslipp, sier Bailey.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer