Coronapressekonferanse:

Forsker: - Har advart siden august

Fredag er det varselet ny pressekonferanse om corona.

PRESSEKONFERANSE: Fredag holder den nye regjeringen sin andre pressekonferase om coronasituasjonen. Foto: NTB
PRESSEKONFERANSE: Fredag holder den nye regjeringen sin andre pressekonferase om coronasituasjonen. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.39% Første dose: 79.00%

- Jeg og mange andre professorer og leger advarte allerede i august mot den nåværende situasjon. Dessverre har hverken FHI eller ansvarlige politikere lyttet. Jeg er svært bekymret om både eldre og barna, den første gruppen har mistet en del av vaksinebeskyttelsen. Barna, som er ikke fullvaksinert, vil ikke dø, men en del vil oppleve langvarige problemer også etter milde sykdomsforløp, skriver smittevernforsker Jörn Klein ved Universitetet i Sørøst-Norge i en e-post til Dagbladet.

Fredag klokka elleve holder helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (AP) og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) pressekonferanse om coronasituasjonen.

Vaksinedugnad

- Vaksinering er det beste virkemiddel, men det hjelper ikke aleine og vil ikke bremse denne bølgen. La oss håpe et det blir en gledelig jul og ikke en grusom jul, skriver Klein.

Eiliv Lund, professor i epidemiologi ved Universitetet i Tromsø, mener at regjeringen må fokusere på vaksinasjonsdugnad under pressekonferansen fredag.

- Det viktigste spørsmålet er om vi kan gjøre noe for sykehusene. Det er flere eldre som blir innlagt, som man har vært vitne til flere ganger under pandemien, sier Lund til Dagbladet og legger til:

- Det er ikke lenger hvert enkelt sykehus sitt ansvar, men også et politisk ansvar.

Tiltakene vil fortsette

JUSTIS- OG BEREDSKAPSMINISTER: Fredag vil Emilie Enger Mehl være tilstede under pressekonferansen i forbindelse med corona-situasjonen. Foto: NTB
JUSTIS- OG BEREDSKAPSMINISTER: Fredag vil Emilie Enger Mehl være tilstede under pressekonferansen i forbindelse med corona-situasjonen. Foto: NTB Vis mer

Mehl skulle opprinnelig være med på pressekonferansen forrige fredag, men trakk seg i siste liten fordi regjeringen ønsket mer tid på å vurdere innreiserestriksjoner.

- Justisministeren skulle opprinnelig være med på pressekonferansen fordi hun har ansvar for spørsmål knyttet til innreise. Nå har regjeringen bestemt seg for å bruke mer tid på å vurdere helsemyndighetenes anbefalinger knyttet til innreise, skrev politisk rådgiver i justisdepartementet Trond Ivar Bækken i en SMS til NTB, da justisministeren ikke deltok på forrige pressekonferanse.

Fredag skal imidlertid justisministeren delta på pressekonferansen. Det kan tyde på at regjeringen har hatt nok tid til å vurdere innreiserestriksjoner.

Lund tror blant annet at dagens restriksjoner vil bli videreført, når Kjerkol og Mehl holder pressekonferanse fredag formiddag.

- Få fart på vaksineringen

Tirsdag ble det satt ny nasjonal døgnrekord, med 2552 registrerte coronasmittede.

Ifølge NTB er tallet på antall coronainnlagte torsdag 219 personer, som tilsier det høyeste antallet siden april.

Lund håper at regjeringen oppfordrer til at det blir fart i vaksineringen, under fredagens pressekonferanse.

- Man må få en dugnad på vaksineringen. Det er det som løser problemet, sier han.

ØKNING: Avdelingsleder i FHI, Line Vold svarer på spørsmål om den økte coronasmitten. Reporter: Frode Andresen. Video: Anton Lier. Vis mer

Antall fullvaksinerte Norge er 3 780 041, ifølge FHI. Det utgjør 87.4 prosent av befolkningen.

- Får vi vaksinert flest mulig, vil smittetrykket synke, legger Lund til.

Smitten har økt flere steder i landet den siste tiden. Torsdag hadde Bergen nok en smitterekord, og satte med det ukas andre døgnrekord. Torsdag ble det også meldt om at smitten utfordrer kommunale tjenester i Trondheim.

FHI sa også torsdag at det haster med å gi tredje vaksinedose til eldre. Det på bakgrunn av at innleggelsestallene øker, og flesteparten er eldre og uvaksinerte.

Coronapass: - Kanskje nødvendig

- I tillegg til corona er det influensa og RS-virus, som også skaper et stort trykk på sykehusene.

Lund forteller at han tror viruset vil være aktivt fram til seinvinter, før det forsvinner mer, slik vi har sett tidligere.

På spørsmål om han tror det er mye mørketall når det kommer til smittede, svarer han:

- Det tror jeg ikke nå lengre Det testes så mye nå, så jeg tror ikke stort, skjult potensial.

Han mener coronapass er et godt alternativ i Norge.

- Bruken av coronapass vekker en del motstand, men det er kanskje nødvendig, også av hensyn til de som er vaksinerte, sier Lund.

Fredag ble det klart at regjeringen vil innføre en forskrift som gir kommuner muligheten til å vedta lokal bruk av coronapass.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer