INGEN VEI TILBAKE : Krim vil forbli russisk mener forsker. Bildet er tatt i forbindelse med folkeavstemningen på Krim søndag.  Foto: EPA/HANNIBAL HANSCHKE
INGEN VEI TILBAKE : Krim vil forbli russisk mener forsker. Bildet er tatt i forbindelse med folkeavstemningen på Krim søndag. Foto: EPA/HANNIBAL HANSCHKEVis mer

Forsker: - Ingen vei tilbake for Krim

Innlemmelsen av Krim-halvøya i Russland er et faktum, og det er helt urealistisk å tenke seg at Krim vil bli ukrainsk igjen, mener NUPI-forsker Jakub Godzimirski.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den eneste muligheten Ukraina har til å få Krim tilbake, er ved bruk av militær makt. Og det er helt utenkelig i dagens situasjon, sier Godzimirski til NTB.

Seniorforskeren ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt mener at Russlands president Vladimir Putin foretok en faktisk annektering av Krim da han tirsdag besluttet å innlemme halvøya som en del av den russiske føderasjonen.

Ukrainas myndigheter uttalte tirsdag at de ikke anerkjenner avtalen som integrerer Krim i Russland.

Det store spørsmålet er nå om også andre deler av Øst-Ukraina vil gå samme vei, mener Godzimirski.

- Men på Krim har den russiske befolkningen flertall. I de andre delene er de i mindretall, påpeker han.

I sin tale til nasjonalforsamlingen tirsdag lovte Putin at Russland ikke har noen planer om å gripe inn i Øst-Ukraina og splitte opp landet ytterligere.

Godzimirski tror ikke sanksjonene som USA og EU har innført overfor et tjuetall russiske og ukrainske tjenestemenn vil føre til stort.

- Men det har skjedd en opptrapping. Kanskje kommer det nye sanksjoner, der flere vil bli omfattet. Spørsmålet er bare hva det er man vil skremme Russland til, sier NUPI-forskeren. (NTB)