Forsker: - Isbreene som holder havnivået stabilt er i ferd med å smelte

To isbreer som holder på massive mengder snø og is holder på å smelte. Forskere tror det kan føre til at havnivået øker med opptil tre meter.

ISFJELL: Løse isfjell kan være en av konsekvensene av det som Eric Holthaus kaller "marine-isklippers ustabilitet". Foto: Scanpix / SAFP PHOTO / EITAN ABRAMOVICH
ISFJELL: Løse isfjell kan være en av konsekvensene av det som Eric Holthaus kaller "marine-isklippers ustabilitet". Foto: Scanpix / SAFP PHOTO / EITAN ABRAMOVICH Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Omtrent 400 mil sør for spissen av Sør-Amerika ligger Pine Island Bay, som huser to enorme isbreer. Siden planeten vår blir varmere, er det ingen tvil om at isbreene Pine Island og Thwaites vil smelte, mener meteorolog Eric Holthaus. Spørsmålet er bare når.

Isbreene i Pine Island Bay er to av de største og raskest smeltende i Antarktis. Eric Holthaus sier i magasinet Grist at de to isbreene fungerer som en propp som holder enorme mengder snø og is unna havet. Om isen som holder dette unna havet skulle smelte, vil havnivået kunne komme til å stige med over tre meter, mener Holthaus.

- Vi må finne ut hvor raskt det skjer

Å finne ut hvor raskt disse isbreene smelter er et nøkkelspørsmål i klimaforskningen i dag. For å finne ut dette, ser forskere i dag på forrige istid, da den globale temperaturen var omtrent som i dag.

Forskere har funnet ut at Pine Island Bay den gangen kollapset raskt, og at dette oversvømte verdens kyster - som et resultat av det som kalles «marine-isklippers ustabilitet».

Havbunnen blir dypere mot midten av denne delen av Antarktis, så hvert isfjell som brytes løs, etterlater seg stadig høyere klipper. Isen blir så tung at de høye klippene ikke klarer å bære sin egen vekt, og at de dermed kan begynne å kollapse.

- Når de begynner å kollapse vil ødeleggelsene være ustoppelige, mener Holthaus.

- Isen er ikke sterk nok, så den vil kollapse om den når en gitt høyde, forklarer Kristin Poinar, glasiolog ved NASAs Goddard Romfartssenter.

- Vi må finne ut hvor raskt det skjer.

Kan skape flere hundre millioner klimaflyktninger

Rob DeConto ved University of Massachusetts-Amherst og David Pollard ved Penn State University er to anerkjente klimaforskere, som i fjor skisserte flere mulige utfall av utviklingen i Antarktis, som alle innebærer havnivåstigning.

Selv ved det mildeste utfallet av issmeltingen vil havnivået stige tre fot. Da vil byer som New Orleans, Houston, New York og Miami oversvømmes.

Selv tror DeConto og Pollard at det mest sannsynlige utfallet er en stigning på seks fot. Da vil 12 millioner amerikanere miste sine hjem, og de enorme byene Shanghai, Mumbai og Ho Chi Minh kan nærmest bli ødelagt.

Ved 11 fots havnivåstigning vil hundrevis av millioner mennesker verden over miste hjemmene sine.

I følge Holthaus vil den eventuelle kollapsen av Pine Island og Thwaites være starten på en katastrofe. Gigantiske isfjell vil følge strømmen bort fra Antarktis, og over hele verden vil bølgene stige og gradvis ødelegge kystbyene, og med det skape flere hundre millioner klimaflyktninger. Holthaus tror at det vil kunne ta så lite som 20 år fra at isbreene kollapser til at havnivået har steget. Det vil være altfor kort tid til å tilpasse oss, mener Holthaus.

- Kan ta lengre tid

Klimaforsker Tamsin Edwards sier i The Guardian at hun er glad for at Eric Holthaus skriver om et tema som både er riktig og viktig. Hun er likevel noe kritisk til Holthaus' vinkling:

- Jeg synes han er for pessimistisk, og jeg mener artikkelen hans overdriver muligheten for katastrofe.

Edwards peker på DeConto og Pollards rapport fra i fjor, og at de skisserte mange flere scenarier enn kun de som Holthaus viser til. Blant dem, et hvor havnivået faktisk synker 30 cm.

- Dessuten kalte de selv forskningen sin for spekulativ, sier Edwards, som mener det er feil av Holthaus å vise til denne forskningen når han sier at «ødeleggelsene er umulige å stoppe».

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer