Forsker: - Isbreene som holder havnivået stabilt er i ferd med å smelte

To isbreer som holder på massive mengder snø og is holder på å smelte. Forskere tror det kan føre til at havnivået øker med opptil tre meter.

ISFJELL: Løse isfjell kan være en av konsekvensene av det som Eric Holthaus kaller "marine-isklippers ustabilitet". Foto: Scanpix / SAFP PHOTO / EITAN ABRAMOVICH
ISFJELL: Løse isfjell kan være en av konsekvensene av det som Eric Holthaus kaller "marine-isklippers ustabilitet". Foto: Scanpix / SAFP PHOTO / EITAN ABRAMOVICH Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Omtrent 400 mil sør for spissen av Sør-Amerika ligger Pine Island Bay, som huser to enorme isbreer. Siden planeten vår blir varmere, er det ingen tvil om at isbreene Pine Island og Thwaites vil smelte, mener meteorolog Eric Holthaus. Spørsmålet er bare når.

Isbreene i Pine Island Bay er to av de største og raskest smeltende i Antarktis. Eric Holthaus sier i magasinet Grist at de to isbreene fungerer som en propp som holder enorme mengder snø og is unna havet. Om isen som holder dette unna havet skulle smelte, vil havnivået kunne komme til å stige med over tre meter, mener Holthaus.

- Vi må finne ut hvor raskt det skjer

Å finne ut hvor raskt disse isbreene smelter er et nøkkelspørsmål i klimaforskningen i dag. For å finne ut dette, ser forskere i dag på forrige istid, da den globale temperaturen var omtrent som i dag.

Forskere har funnet ut at Pine Island Bay den gangen kollapset raskt, og at dette oversvømte verdens kyster - som et resultat av det som kalles «marine-isklippers ustabilitet».

Havbunnen blir dypere mot midten av denne delen av Antarktis, så hvert isfjell som brytes løs, etterlater seg stadig høyere klipper. Isen blir så tung at de høye klippene ikke klarer å bære sin egen vekt, og at de dermed kan begynne å kollapse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer