ROSINER: Kan være mugg i. Foto: Wikimedia commons
ROSINER: Kan være mugg i. Foto: Wikimedia commonsVis mer

Forsker: - Jeg vil heller gi barna mine godterier med e-stoffer enn mye rosiner

Sju av ni stikkprøver viser at tørket frukt som rosiner inneholder ulike typer muggsopp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen ble gjennomført av Veterinærinstituttet for NRK. I testen ble det funnet muggsopp i rosiner, tørkede aprikoser, i goji- og goldenbær samt i soltørkede tomater. Prøvene av tørkede svisker og mango var på sin side fri for spor av muggsopp.

Det skal ganske store mengder til for at det er noen helserisiko forbundet med rosinspising. Forsker Ida Skaar ved Veterinærinstituttet sier hun selv heller gir barna godterier med e-stoffer enn mye rosiner.

- Problemet er at det er så mye mugg i rosiner. Derfor mener jeg at man skal tenke litt over mengden man spiser, sier Skaar.

I alle rosinprøvene er det funnet spor av strålemugg, en sopp som kan produsere toksiner som er giftige for nyrene og som kan være kreftfremkallende.

Både i NorgesGruppen, Reitangruppen og Bama-Gruppen peker man på at mugg vokser naturlig på slike produkter og at små mengder derfor kan forekomme.

- Det som er viktig, er at grenseverdiene som er satt av Mattilsynet overholdes, sier kommunikasjonsrådgiver Ingrid Solberg Gundersen i NorgesGruppen.

Reitangruppen har innført en egen grenseverdi for mugg på rosiner.

(NTB)