Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsker: - Minner om terrorfrykt

Forsker Erling Roland mener trusler på e-post kan fungere verre enn mobbing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når man ikke vet hvor truslene kommer fra, skaper det en annen form for frykt som kan minne litt om terrorfrykt. Og det er på mange måter verre enn vanlig mobbing, sier Erling Roland. Han er professor ved Senter for atferdsforskning ved Høgskolen i Stavanger, og har forsket særlig mye på sms-mobbing.

Roland har ikke hørt om trusler via e-post tidligere, men trekker klare paralleller til sms-mobbing.

- Alle, også voksne, kan bli redde når de ikke helt vet hvem som står bak slikt, sier Roland.

Barneombud Trond Waage er kjent med at barn mottar truende kjedebrev. Han mener Internett er med på å gjøre slike brev mer utbredt.

- Bruken av Internett har gjort kjedebrevene grovere og vanskeligere å oppspore, siden de ofte stammer fra utlandet, sier Waage. Han tror det er viktig at foreldrene veileder barna i bruken av nettet, og forbereder dem på hva som kan dukke opp.

- Foreldre skal ikke bli noe lokalt mediepoliti som henger over skulderen til poden og leser all e-post, men det er viktig å snakke med barna og gi klare retningslinjer, sier Waage.