Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsker: - Snevert utvalg i afghansk presidentvalg

Afghanerne kan velge mellom elleve kandidater til presidentposten.

VALGKAMP: Tilhengere av presidentkandidaten Abdullah Abdullah strømmet til et valgkampmøte i Kabul søndag. Abdullah utfordret Hamid Karzai ved det omstridte valget i 2009. Foto: Reuters / Mohammad Ismail / NTB scanpix
VALGKAMP: Tilhengere av presidentkandidaten Abdullah Abdullah strømmet til et valgkampmøte i Kabul søndag. Abdullah utfordret Hamid Karzai ved det omstridte valget i 2009. Foto: Reuters / Mohammad Ismail / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskningsdirektøren ved Chr. Michelsens institutt mener kandidatene stort sett kan knyttes til de maktstrukturene som finnes i landet.

Noen av dem har også nære bånd til den avtroppende presidenten Hamid Karzai.

I helgen startet kandidatene valgkampen. 5. april er første valgomgang, men trolig må det en valgomgang nummer to til for å avgjøre hvem som skal etterfølge Hamid Karzai.

Ifølge Strand har de alternative kandidatene og de som representerer ungdom, enten blitt utestengt eller bestemt seg for ikke å stille.

- De tror ikke det kan bli noen forandring nå, så de venter til neste valg, sier Strand til NTB.

Etnisk bakgrunn Fire kandidater holdes fram som de største favorittene. Blant dem er Abdullah Abdullah, som utfordret Karzai i presidentvalget i 2009. Han valgte den gangen å trekke seg før andre runde, på grunn av omfattende fusk. Nå får han en ny mulighet.

I et land der etnisk tilhørighet tillegges stor vekt, blir det pekt på at Abdullah med sin blandede bakgrunn som både pashtuner og tadsjiker kan mobilisere flere grupper.

MULIG ETTERFØLGER: Zalmai Rassoul blir ofte holdt fram som Hamid Karzais foretrukne etterfølger, selv om den sittende presidenten ikke offentlig har gitt sin støtte til noen kandidat. Foto: Reuters / Omar Sobhani / NTB scanpix
MULIG ETTERFØLGER: Zalmai Rassoul blir ofte holdt fram som Hamid Karzais foretrukne etterfølger, selv om den sittende presidenten ikke offentlig har gitt sin støtte til noen kandidat. Foto: Reuters / Omar Sobhani / NTB scanpix Vis mer

Han er dessuten den kandidaten som tydeligst har utfordret de islamistiske opprørerne i Taliban. Han stiller spørsmål ved utsiktene til en fredsavtale og står for en hardere linje mot dem, ifølge Strand.

Vestlig bakgrunn I det snevre utvalget skiller også Ashraf Ghani seg til en viss grad ut. Han er utdannet i USA og jobbet i Verdensbanken før han kom hjem like etter Afghanistans fall. Da ble han først Karzais rådgiver og så finansminister. Likevel ser mange ham som en frisk stemme utenfra. Han skiller seg ut fra mange andre som ofte har militær eller rent byråkratisk bakgrunn.

Pashtuneren appellerer til urbane og utdannede afghanere, men overrasket - og skuffet - mange tilhengere ved å knytte til seg den tidligere usbekiske krigsherren Abdul Rashid Dostum, som visepresidentkandidat. Andre ser det imidlertid som et strategisk grep, som kan gi ham støtte fra den usbekiske minoriteten, påpeker Strand.

Ghani har jobbet for å fri seg fra et inntrykk av at han er for vestlig, blant annet ved å kle seg i tradisjonelle, afghanske klær. Han har heller ikke vært redd for å kritisere giverland, men argumenterer samtidig for utvikling og en sterk afghansk stat.

Trekker i tråder? Blant kandidatene finnes også president Karzais bror, forretningsmannen Qayum. Han omtales som en anonym figur, selv om han har vært medlem av nasjonalforsamlingen. Strand advarer likevel mot å avskrive ham og viser til at han har et stort nettverk i Sør-Afghanistan å trekke på.

- Han har kanskje også et håp om at statsapparatet skal bistå ham i valgkampen. En del frykter at presidenten skal bruke sitt apparat for å støtte den som han ønsker skal etterfølge ham, sier Strand.

Men Hamid Karzai har ikke gått ut med sin støtte verken til broren eller noen annen kandidat. Noen tror tidligere utenriksminister Zalmai Rassoul er Karzais foretrukne arvtaker, en som kan sikre ham fortsatt innflytelse.

Lojalitetsbånd og etnisk tilhørighet vil uvegerlig spille en rolle når en ny afghansk president skal utpekes. Men Strand håper at afghanerne bruker valgkampen til å diskutere viktige saker som angår folk flest, slik som sikkerhetssituasjonen, arbeidsledighet og utvikling.

VESTLIG UTDANNING: Ashraf Ghani (i midten) har antropologi-utdanning fra det amerikanske Columbia-universitetet og jobbet med utviklingsspørsmål i Verdensbanken. Tilhengerne ser på ham som en framtidsrettet intellektuell. Foto: Reuters / Omar Sobhani / NTB scanpix
VESTLIG UTDANNING: Ashraf Ghani (i midten) har antropologi-utdanning fra det amerikanske Columbia-universitetet og jobbet med utviklingsspørsmål i Verdensbanken. Tilhengerne ser på ham som en framtidsrettet intellektuell. Foto: Reuters / Omar Sobhani / NTB scanpix Vis mer

Samtidig påpeker han at det er mye mer enn politikk som vil avgjøre valget. Det at første valgomgang holdes så tidlig på våren, kan bety at velgerne i snørike fjellområder ikke kommer seg fram til valglokalet. Talibans trusler kan skremme velgere i sør fra å gå til urnene. Hvor omfattende valgfusket blir, er en tredje faktor som vil påvirke utfallet.

Derfor er det vanskelig å spå utfallet, påpeker Strand, som likevel håper valget kan legge grunnlaget for at nye, friske krefter kan slippe til i neste runde.

(NTB)

NÅVÆRENDE: Hamid Karzai er den nåværende presidenten i Afghanistan. Foto: AFP PHOTO/Wakil Kohsar/NTB Scanpix
NÅVÆRENDE: Hamid Karzai er den nåværende presidenten i Afghanistan. Foto: AFP PHOTO/Wakil Kohsar/NTB Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart