Forsker: - Spesielt med så mange haiangrep

To dødsfall hittil i år.

HAIVINTER: Dette er haien som skal ha angrepet fire turister i forrige uke. I går omkom en tysk kvinne i det som er det andre hairelaterte dødsfallet i Sharm el-Sheikh i 2010. Foto: Reuters
HAIVINTER: Dette er haien som skal ha angrepet fire turister i forrige uke. I går omkom en tysk kvinne i det som er det andre hairelaterte dødsfallet i Sharm el-Sheikh i 2010. Foto: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Haiangrep i Rødehavet er sjeldent, så det er spesielt med så mange rapporter om angrep på kort tid, sier havforsker Otte Bjelland ved Havforskningsinstituttet i Bergen.

I det siste har det kommer flere nyheter om haiangrep i Sharm el-Sheikh. I går omkom en tysk kvinne i det som er det tredje angrepet på under en uke. Tidligere i uken ble tre russere og en ukrainer angrepet.

- Det som er rart er jo at det er snakk om hvitfinnet hai og makrellhai. Det er arter som normalt vil holde seg ute i åpent hav, og ikke nær stranden der folk bader, sier Bjelland.

Bjelland mener det beste rådet mot haiangrep er å følge de rådene man får på stedet man ferierer.

- Det er jo vanlig med en viss beredskap i forhold til hai. Hvis trusselen blir for stor stenges jo strendene, sier Bjelland. Direktør Kees Oscar Ekeli ved Akvariet i Bergen mener angrepene kan skyldes nysgjerrighet fra begge sider.

- Det en konflikt i dette at folk gjerne vil se hai, samtidig som de vil ha den vekk fra der de er. De som driver med turisme på stedet mater gjerne haien for at den skal dukke opp, samtidig som man ikke vil reise så langt ut med båten. En naturlig konsekvens er at haien kommer nærmere der folk oppholder seg, sier Ekeli.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer