Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsker: - Spesielt med så mange haiangrep

To dødsfall hittil i år.

HAIVINTER: Dette er haien som skal ha angrepet fire turister i forrige uke. I går omkom en tysk kvinne i det som er det andre hairelaterte dødsfallet i Sharm el-Sheikh i 2010. Foto: Reuters
HAIVINTER: Dette er haien som skal ha angrepet fire turister i forrige uke. I går omkom en tysk kvinne i det som er det andre hairelaterte dødsfallet i Sharm el-Sheikh i 2010. Foto: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Haiangrep i Rødehavet er sjeldent, så det er spesielt med så mange rapporter om angrep på kort tid, sier havforsker Otte Bjelland ved Havforskningsinstituttet i Bergen.

I det siste har det kommer flere nyheter om haiangrep i Sharm el-Sheikh. I går omkom en tysk kvinne i det som er det tredje angrepet på under en uke. Tidligere i uken ble tre russere og en ukrainer angrepet.

- Det som er rart er jo at det er snakk om hvitfinnet hai og makrellhai. Det er arter som normalt vil holde seg ute i åpent hav, og ikke nær stranden der folk bader, sier Bjelland.

Bjelland mener det beste rådet mot haiangrep er å følge de rådene man får på stedet man ferierer.

- Det er jo vanlig med en viss beredskap i forhold til hai. Hvis trusselen blir for stor stenges jo strendene, sier Bjelland.

Direktør Kees Oscar Ekeli ved Akvariet i Bergen mener angrepene kan skyldes nysgjerrighet fra begge sider.

- Det en konflikt i dette at folk gjerne vil se hai, samtidig som de vil ha den vekk fra der de er. De som driver med turisme på stedet mater gjerne haien for at den skal dukke opp, samtidig som man ikke vil reise så langt ut med båten. En naturlig konsekvens er at haien kommer nærmere der folk oppholder seg, sier Ekeli.

- I tillegg er det er klart mer hai i området enn tidligere. 95 prosent av alle haiangrep, uansett sted, skjer på grunne vann der folk bader. Så er haien nysgjerrig på hva den ser, og tar en jafs for å se om det er spiselig. Den spytter vanligvis ut igjen det den biter i, men det kan være nok til at folk blør ihjel.

Ekeli slutter seg til rådene fra Bjelland om å følge forholdsregler man får på stedet man er.

TRØBBEL I PARADIS: Sharm el-Sheikh er et yndet feriested også for nordmenn. Men etter flere angrep av hai den siste tiden har strendene blitt stengt. Foto: AFP
TRØBBEL I PARADIS: Sharm el-Sheikh er et yndet feriested også for nordmenn. Men etter flere angrep av hai den siste tiden har strendene blitt stengt. Foto: AFP Vis mer

- Ut over det ville jeg rett og slett ikke badet dersom det er hai i området, sier Ekeli.

I januar i år døde en fransk kvinne av et haiangrep utenfor Sharm el-Sheikh, ifølge nettutgaven til Daily Mail. Nettsiden International Shark Attack File holder oversikt over haiangrep. Ifølge denne statistikken har det mellom 1828 og 2009 vært 9 haiangrep i Egypt. Ett av disse var dødelige, og fant sted i 2004.

USA leder klart på statistikken over registrerte haiangrep mellom 1580 og 2009. Medregnet Hawaii er landet oppe i 981 angrep, hvorav 41 var dødelige. Australia kommer på andreplass med 330 angrep, men har mye større dødelighet med 117 angrep med dødelig utfall. Afrika kommer på tredjeplass med 276 angrep og 71 dødsfall.

Mens disse landene alle hadde dødelige angrep de to siste årene må man tilbake til 1984 for et dødelig haiangrep i Europa. Det skjedde i Hellas, som har hatt 10 haiangrep totalt, hvorav ni var dødelige. Italia har samme antall angrep, men bare to dødsfall. Kroatia har fem angrep, fire dødelige, mens Spania har tre angrep der de innblandede overlevde. Ellers i Europa har Frankrike, England og Malta henholdsvis fire, to og to haiangrep på statistikken.

Det nærmeste vi kommer Norge er da en hvithai ble observert utenfor Cornwall i sydvest-England sommeren 2007. Men slike haier er uvanlig kost i norsk farvann.

- Ingen av haiartene som knyttes til konflikter med mennesker er vanlig i Norge. I prinsippet er det bare de "snille" artene som finnes her, beroliger direktør Kees Oscar Ekeli ved Akvariet i Bergen.

TO ARTER: Haiene som skal ha gått til angrep på mennesker er av artene hvitfinnet hai (t.v.) og makrellhai. Disse holder seg vanligvis ute i åpent hav. Foto: EPA
TO ARTER: Haiene som skal ha gått til angrep på mennesker er av artene hvitfinnet hai (t.v.) og makrellhai. Disse holder seg vanligvis ute i åpent hav. Foto: EPA Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!