Forsker: - Vulkanutbruddet er langt fra over

Økende aktivitet ved isbreen Eyjafjallajökull på Island. Forskere frykter at vulkansprekken vokser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Det er fremdeles mye aktivitet i området og det bare øker. Vi vet ikke hva som vil skje videre, men det er langt fra over. Det kan til og med øke, sier geofysiker Magnús Tumi Gudmundsson til Dagbladet.

Han er forsker ved Universitetet på Island og er den ledende forskeren som islandske myndigheter bruker i forbindelse med vulkanutbruddet. I dag kunne Gudmundsson og andre forskere slå fast at lavaen beveger seg ned en fjellkløft og ikke mot isbreene - noe som reduserer faren for flomfaren.

Vulkansprekken vokserGeofysiker Steinunn Jakobsdóttir sier til rikskringkasteren RUV.is at sprekken i fjellet etter vulkanutbruddet på rundt 500 meter kan være i ferd med å vokse i nordøstlig retning.

VULKANUTBRUDD: - Utbruddet skjedde på den best tenkelige måten, mener forsker. Foto: AP Photo/Ragnar Axelsson/Scanpix
VULKANUTBRUDD: - Utbruddet skjedde på den best tenkelige måten, mener forsker. Foto: AP Photo/Ragnar Axelsson/Scanpix Vis mer

Det er lenge vært fryktet at vulkanutbruddet som skjedde natt til i går kan utløse et større og mer alvorlig utbrudd fra vulkanen Katla, som er kjent for å være Islands farligste vulkan. Den ligger like øst for utbruddsstedet Fimmvörduháls, som ligger mellom isbreene Eyjafjallajökull og Myrdalsjökull.

- Basert på tidligere vulkanutbrudd og historiske hendelser ved Katla er det stor sannsynlighet for at det vil komme et utbrudd i nærmeste framtid etter aktiviteten ved Eyjafjallajökull, sa Gudmundssons kollega Pall Einarsson til Dagbladet i helga.

Gudmundsson poengterer at man ikke sitter med informasjon om det.

DAMPSKY: Dampskyen sto høyt i morgentimene på Island. Foto: Már Gudnason
DAMPSKY: Dampskyen sto høyt i morgentimene på Island. Foto: Már Gudnason Vis mer

- Det er ingen tegn til det, og Katla sover ennå. Alt vi vet er at det de tre siste gangene det har vært utbrudd i dette området, så har Katla våknet opp rundt et år etterpå. Men det har bare vært tre vulkanutbrudd fra Katla de siste 1000 åra, sier han.

- Siden det har skjedd tidligere er det mulig at reaksjonen vil være lik nå. Vi er forberedt dersom det skulle skje. Det farlige er om det skjer under isen, for da vil isen smelte og skape flom. Men vi har gode evakueringsplaner.

Stor dampskyBåde britiske og norske forskere har tatt opp vulkanutbruddet fra Laki på 1780-tallet, da vulkansk svoveltåke la seg over Europa og førte til flere dødsfall. Da ble også klimaet berørt.

ØKENDE AKTIVITET: - Det er fremdeles mye aktivitet i området og det bare øker. Vi vet ikke hva som vil skje videre, men det er langt fra over. Det kan til og med øke, sier geofysiker Magnús Tumi Gudmundsson til Dagbladet. Foto: AFP PHOTO/HALLDOR KOLBEINS/SCANPIX
ØKENDE AKTIVITET: - Det er fremdeles mye aktivitet i området og det bare øker. Vi vet ikke hva som vil skje videre, men det er langt fra over. Det kan til og med øke, sier geofysiker Magnús Tumi Gudmundsson til Dagbladet. Foto: AFP PHOTO/HALLDOR KOLBEINS/SCANPIX Vis mer

- Vulkanutbruddet som berører oss nå er rundt 1000 til 2000 ganger mindre, og det vil ikke ha noen effekt på verken Europa eller klimaet. Dette er noe helt annet, understreker Gudmundsson overfor Dagbladet.

I dag morges sto dampskyene høyt i lufta og et vitne beskrev situasjonen som om et svart skjær lå over Eyjafjallajökull.

- Det er lavaen som går ned fjellsiden og smelter isen. Det er små mengder is og det er ikke noe frykt for flom, sier Gudmundsson.

SYNLIG: Flere Dagbladet har snakket med på Island har kunnet se vulkanutbruddet med sine egne øyne. Foot: AFP PHOTO/HALLDOR KOLBEINS/SCANPIX
SYNLIG: Flere Dagbladet har snakket med på Island har kunnet se vulkanutbruddet med sine egne øyne. Foot: AFP PHOTO/HALLDOR KOLBEINS/SCANPIX Vis mer

Fastboende får flytte hjemMellom 500 og 600 personer ble evakuert fra området da utbruddet skjedde. Forskerne var relativt forberedt på at det skulle skje, og Gudmundsson var der for 10 dager siden for å informere befolkningen om farene, men visste ikke da at det ville komme et utbrudd i området. De fleste i området har nå fått flytte hjem igjen.

- Betyr det at det ikke er noe øyeblikkelig fare lenger?

- Det er vanskelig å svare på slike spørsmål, og vi vet ikke svaret med sikkerhet. Vi kan ikke spå hva som vil skje, og det er alltid en mulighet for at det kan skje nye utbrudd.

Sist det var vulkanutbrudd nær den 160 kvadratkilometer store Eyjafjallajökoll-isbreen var i 1821. Utbruddet fortsatte den gang i to år.

Les også:
Vulkan på Island våknet etter 187 år
- Vi har ventet på dette utbruddet
Frykter utbrudd fra Islands farligste vulkan
Dampskyen sto fire kilometer opp i lufta

Her kan du se området på webkamera, og her kan du se Katla på webkamera.