Forsker advarer mot giftstoff i vannflasker

Lekker ut i kjøpevann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjøpevann blir stadig mer populært, men flaskene avgir et giftig stoff til vannet, ifølge en forsker i Trondheim.

- Over hele Europa benyttes det flasker der plasten inneholder antimon. Stoffet er giftig og vi har funnet det igjen i flaskevannet, sier geokjemiker Clemens Reimann ved Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) til Adresseavisen.

Reimann og kolleger over hele Europa har samlet inn nærmere 1.500 ulike typer flaskevann.
- Lekker ut i vannet
Analyseringen pågår fremdeles, men Reimann mener tendensen er klar.

- Under produksjonen av flaskene brukes det antimon og stoffet holder seg i plasten i de ferdigproduserte flaskene. Det giftige stoffet «lekker» ut i vannet, sier forskeren.

Han vil ikke uttale seg om de helsemessige effektene, men mener likevel det er foruroligende. Reimann påpeker blant annet at det i Japan brukes titan, noe som er en god og ufarlig erstatter for antimon.

I EU og Norge er det ikke lov med mer enn fem mikrogram antimon per liter i drikkevann. I Japan er grensen to mikrogram per liter.

- Vi har målt enkeltverdier som ligger nær to mikrogram per liter, men gjennomsnittet er betydelig lavere, understreker Reimann.


Samme flasker i Europa
Han mener likevel at myndighetene bør være føre var når det gjelder kravene til flaskevann.

Norske flasker er ennå ikke undersøkt. Funnene er gjort i tyske flasker.

- Det vil overraske meg om ikke den samme utlekkingen av antimon er tilfelle også i flasker som selges i Norge. Den samme typen flasker selges over hele Europa, forteller Reimann.

(NTB)