Forsker advarte mot jordskjelv - ble anmeldt

Og fikk munnkurv av myndighetene.

ADVARTE: Forsker Gioacchino Giampaolo Giuliani prøvde å varsle om et jordskjelv i Sør-Italia, men ble anmeldt og bedt om å holde munn. Foto: EPA/CLAUDIO LATTANZIO
ADVARTE: Forsker Gioacchino Giampaolo Giuliani prøvde å varsle om et jordskjelv i Sør-Italia, men ble anmeldt og bedt om å holde munn. Foto: EPA/CLAUDIO LATTANZIO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En italiensk forsker varslet for flere uker siden at området rundt Aquila ville bli rammet av et større jordskjelv. Men for ikke å skape panikk, fikk han munnkurv av myndighetene. Norsk jordskjelvforsker har imidlertid liten tro på at sikre forutsigelser er mulig.

De første rystelsene i området ble målt allerede i midten av januar, og siden fortsatte de med jevne mellomrom.

Seismologen Gioacchino Giuliani mente at rystelsene tydet på at et større skjelv var i anmarsj. Antakelsen var basert på måling av radongass i områdene der rystelsene fant sted.

Funnene førte til at innbyggerne ble advart via høyttalere på biler som kjørte rundt i byen.

Men dette falt ikke i smak hos ordføreren i Aquila, som ble rasende over det han mente var skremselspropaganda. Giuliani ble anmeldt til politiet og tvunget til å fjerne funnene sine fra internett.

Avviser

Så sent som 31. mars samlet lokale myndigheter vitenskapsmenn til et møte som skulle bidra til å roe ned innbyggerne.

- Det er nyttig å understreke at det ikke på noen måte er mulig å forutse et jordskjelv, het det i en uttalelse fra sivilforsvaret samme dag som møtet fant sted.

Etter skjelvet mandag avviser fortsatt andre forskere Giulianis funn.

- Hver gang det er et jordskjelv, finnes det folk som mener de har spådd det på forhånd, sier Enzo Boschi, sjef for Italias nasjonale geofysiske institutt.

Grafikk: Dagbladet
Grafikk: Dagbladet Vis mer

Han mener likevel at myndighetene har sviktet, men først og fremst ved ikke å innføre generelle forholdsregler som blant annet å sikre bygninger mot jordskjelv.

- Ingen sikre metoder

Ifølge seismolog Tormod Kværna ved forskningsinstituttet Norsar på Kjeller er det i dag ingen sikre metoder for å forutse jordskjelv.

- Det eksisterer i dag ingen metode for å forutse jordskjelv på en pålitelig måte. Forutsigelsene kommer gjerne i ettertid, sier Kværna til NTB.

Jordskjelvforskeren stiller også spørsmål ved hva man skal med et slikt varsel.

- Om et eventuelt varsel sier at et jordskjelv kanskje kan komme innen en måned? Hva skal folk gjøre? spør han.

- Et varsel innenfor et døgn kan ha stor verdi, men vi er ikke i nærheten av det i dag, slår han fast.

(NTB-Reuters)

 

MINST 90 DØDE: Her ser innbyggerne i landsbyen Onna på ødeleggelsene etter jordskjelvet. Foto: REUTERS/Alessia Pierdomenico
MINST 90 DØDE: Her ser innbyggerne i landsbyen Onna på ødeleggelsene etter jordskjelvet. Foto: REUTERS/Alessia Pierdomenico Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer