Forsker avslører Saddams gjemmesteder

En irakisk forsker i eksil sier at Irak har gjemt våpen i tunneler, og at de har flyttbare laboratorier. Tre irakske skip oppfører seg også merkelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det melder svenske Aftonbladet og tv-kanalen SVT. Hussein al Shahristani er forsker i eksil. Han avslører at Saddam Hussein har gjemt våpen i et intrikat nettverk av tunneler. Under Bagdad ligger det mange slike tunneler, ifølge al Shahristani.

Han sier også at Saddam Hussein har biologiske våpen, blant annet har han bygd miltbrannfabrikker på lastebiler. Lastebilene flyttes rundt omkring i landet for å unngå inspeksjon fra FNs våpeninspektører.

Ifølge de svenske mediene tror ikke al Shahristani at Irak har atomvåpen.

Mystiske skip

Den britiske avisa The Independent avslører i dag et annet hemmelig lagringssted for Saddams våpen: Britiske og amerikanske etterretningskilder har sporet opp tre store lasteskip som seiler på verdenshavene. Skipene har en dødvekt på nærmere 40 000 tonn og har vært i rom sjø de siste tre månedene. Kapteinene ombord har ikke oppgitt hva slags last de har ombord, og de tre skipene har koblet ut all radiokontakt. Dette bryter med internasjonal lov.

Skipene seiler under tre forskjellige flagg. De forlot irakisk havn i november, bare noen dager etter at Hans Blix og hans medarbeidere gjenopptok våpeninspeksjonene i Irak. Ifølge Independent har skipene hovedsaklig seilt i sirkel i Det indiske hav og kun oppsøkt havn noen få ganger.

Hvis lasten ombord i de mystiske skipene skulle vise seg å bestå av våpen, kan president George Bush endelig få bevisene mot Irak som han lenge har ønsket seg. Men både britiske og amerikanske myndigheter skal være redde for å stoppe skipene, blant annet av frykt for at mannskapet skal sprenge skipene eller senke dem. Hvis lasten ombord inneholder biologiske våpen, kunne en ekslosjon bety katastrofe for miljøet.

FNs våpeninspektører har enda ikke funnet bevis for at Irak har masseødeleggelsesvåpen.

<B>FINNER IKKE NOE: FN-inspektørene finner ikke det de er ute etter i Irak.
SMILER: Bildet illustrerer kanskje hvem som har mest grunn til å være fornøyd med FN-inspeksjonene akkurat nå.