Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsker bekymret over insektbestanden i tørken, men spår vepseår

Varmen og tørken i Sør-Norge vil gå dramatisk utover mange insektbestander, ifølge forsker Frode Ødegaard, som er bekymret for situasjonen.

VEPSEÅR: Seniorforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning tror det kan bøli et skikkelig vepseår. Foto: Scanpix
VEPSEÅR: Seniorforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning tror det kan bøli et skikkelig vepseår. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Mygg, klegg og knott er alle avhengige av fuktighet på larvestadiene. Med den tørken vi har hatt i det siste, så vil det gå ganske dramatisk utover disse insektbestandene, sier seniorforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning til NTB.

Veps er derimot varmekjære insekter som trives i sola og er aktive i solskinn. I motsetning til mygg og lignende insekter er veps ikke like avhengige av fuktighet.

– Men vi overvåker noen bestander av ville bier, og for de artene så er situasjonen veldig dårlig på grunn av tørken. De har larver i jorda, og larvene blir sårbare for uttørking. Uten fuktighet så kan de tørke ut og dø, sier Ødegaard.

Spår vepseår

Annethvert år sies det å være såkalt vepseår, og i år med partall er vepsebestanden vanligvis større. Ifølge Ødegaard ligger 2018 an til å bli et godt vepseår, til tross for tørken.

– Det ser ut til å bli bra med veps i juli og august, forklarer insektforskeren, som legger til at det spesielt i Sør-Norge vil bli godt over gjennomsnittlig med veps.

Høysesongen for veps er på sensommeren.

Mer «monsterveps»

Europas største stikkveps, den beryktede geithamsen, har de siste årene fått større utbredelse i Norge. Den har vært sjelden fram til nå og har vært borte fra norsk fauna i nesten 100 år. De siste årene har den dukket opp flere steder i Sørøst-Norge, spesielt i Akershus, Buskerud, Vestfold og Østfold.

– Det har vært mange observasjoner nå i vår, og den vil også ha et veldig bra år. Det blir stadig mer av den, og den har virkelig tatt seg opp både mengdemessig og i utbredelse, sier Ødegaard.

Stikk fra geithamsen er vanligvis ikke livsfarlig, men derimot langt mer smertefullt enn stikk fra mindre veps.