KRISE: Forholdet mellom USAs Donald Trump og Nord-Koreas diktator Kim Jong-un er svært tynget. Verdenssamfunnet fordømmer Kim Jong-uns siste atomprøvesprengning, som er den desidert største han har gjennomført. Foto: Ap / NTB Scanpix
KRISE: Forholdet mellom USAs Donald Trump og Nord-Koreas diktator Kim Jong-un er svært tynget. Verdenssamfunnet fordømmer Kim Jong-uns siste atomprøvesprengning, som er den desidert største han har gjennomført. Foto: Ap / NTB ScanpixVis mer

Nord-Koreas atomprøvesprengninger

Forsker ber USA endre Nord-Korea-politikk radikalt: - Som å tro på julenissen

Geir Helgesen ved Nordisk institutt for asiastudier ber de to landene snakke sammen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Nord-Koreas atomprøvesprenging i helga skremmer og provoserer verdenssamfunnet. Den isolerte diktaturstaten avfyrte for første gang det ekspertene mener er en hydrogenbombe - det kraftigste våpenet mennesker har utviklet.

Det er landets sjette atomprøvesprengning og den desidert største. Samtidig testet de i sommer to interkontinentale ballistiske missiler med rekkevidde til å nå fastlands-USA.

- Spiller et høyt spill

Verdenssamfunnet reagerer kraftig på Kim Jong-uns oppførsel, men ingenting tyder på at den unge diktatoren (33) kommer til å trappe ned atomsatsingen på tross av de kraftige formaningene.

- Jeg tror verden må slutte å tro at han kan knebles. Det mest progressive man nå kan gjøre er å prate med ham og hans folk. Flere eksperter sier de ville gjort det samme som ham, om de var i hans sko, fordi det er den eneste overlevelsesstrategien han har, sier direktør ved Nordisk institutt for asiastudier (Nias), Geir Helgesen til Dagbladet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn