Forsker ble feilsitert om jødedrap

Medieprofessor Helge Rønning får beklagelse fra Dagbladet etter Vårt Lands oppslag.

- SITERT UTE AV KONTEKST: Medieprofessor Helge Rønning sier meningsinnholdet i samtalen med Vårt Lands journalist ble trukket ut av en langt større sammenheng. Foto: JEANETTE LANDFALD / DAGBLADET
- SITERT UTE AV KONTEKST: Medieprofessor Helge Rønning sier meningsinnholdet i samtalen med Vårt Lands journalist ble trukket ut av en langt større sammenheng. Foto: JEANETTE LANDFALD / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I avisa Vårt Lands hovedoppslag blir Helge Rønning, professor i medievitenskap ved Universitetet i Oslo, sitert på at å oppfordre til å drepe jøder ikke bør være straffbart i henhold til norsk lov, mens å oppfordre til å brenne synagogen i Oslo bør være det.

Men professoren er feilsitert; han har aldri ment at det under noen omstendighet skulle være tillatt å oppfordre til drap på enkeltfolkegrupper.

- Jeg mener selvfølgelig ikke at det er greit å oppfordre til å drepe jøder, sier Helge Rønning til Dagbladet.

Han krever en beklagelse fra Vårt Land, samt mediene som har viderebrakt saken, deriblant Dagbladet.

- Forenklet Rønnings utsagn er trykt i forbindelse med at samfunnsforskeren Kristian Skagen Ekeli ifølge Vårt Land synes ekstreme ytringer og oppfordring til terror bør være tillatt i et demokrati som Norge.

Bare når det er overhengende fare for terrorhandlinger som følge av ytringene, bør ytringene omfattes av loven. I motsatt fall risikerer samfunnet å drive ekstreme holdninger under jorda, der de får stå uimotsagt, sier Ekeli til avisa.

Vårt Land medgir at Rønning er kommet uheldig ut på trykk.

- Formuleringen er trukket ut av et langt og komplekst resonnement, og er blitt forenklet. Vi beklager at sitatet kan tolkes som at det er OK å oppfordre til drap på jøder, sier Vårt Lands samfunnsredaktør Bjørgulv Bjåen til Dagbladet.

Bjåen har selv vært i kontakt med professor Rønning, og opplyser at avisa i morgen vil trykke en beklagelse.

Viderebrakt Men det stopper ikke der. Norsk Telegrambyrå (NTB), som leverer nyhetsstoff til en lang rekke medier over hele landet, siterte Vårt Lands sak. Også Dagbladet.no publiserte NTBs sitatsak, der formuleringen lød:

«Han mener allmenne oppfordringer til terror bør være tillatt. Oppfordringer til kriminelle handlinger må være rettet mot konkrete personer eller grupper for å være straffbare, mener han. Rønning mener det er greit å oppfordre til å drepe jøder, men at det bør være straffbart å oppfordre til å brenne ned synagogen i Oslo.»

- NTB har dratt referatet av vår sak litt langt, sier Vårt Lands sjefredaktør Helge Simonnes til Dagbladet.

Vårt Lands opprinnelige passasje lød:

«Rønning mener derfor at allmenne oppfordringer til terror bør være tillatt, og at oppfordringer til kriminelle handlinger må være rettet mot konkrete personer eller grupper for å være straffbare. Eksempler: At noen oppfordrer til å drepe jøder er ikke tilstrekkelig konkret. En oppfordring om å brenne ned synagogen i Oslo bør være straffbart.»

Paralleller til Sjølie-saken Helge Rønning mener Vårt Lands journalist, som intervjuet ham på ei dårlig telefonlinje til Brasil, der han for tida befinner seg, la ord i munnen på ham.

HOVEDOPPSLAG: Det er i Vårt Lands hovedoppslag Rønning blir feilsitert. Faksimile: DAGENS PAPIRUTGAVE AV VÅRT LAND
HOVEDOPPSLAG: Det er i Vårt Lands hovedoppslag Rønning blir feilsitert. Faksimile: DAGENS PAPIRUTGAVE AV VÅRT LAND Vis mer

- Under intervjuet drøftet vi forskjellen mellom holdninger, ytringer og handlinger, og jeg uttrykte at jeg var usikker på hvorvidt f.eks. ytring av generelle antisemittiske holdninger burde rammes av straffelovens paragraf 135a (den såkalte rasismeparagrafen, red.anm.). Mitt svar på et oppfølgingsspørsmål ble trukket ut av sin sammenheng, sier professoren.

Han trekker paralleller til den såkalte Sjølie-saken. I 2002 ble Terje Sjølie, leder for den nynazistiske grupperingen Boot Boys, frikjent i Høyesterett for hatutfall mot jøder og innvandrere under en tale to år tidligere.

«Hver dag raner, voldtar og dreper innvandrere nordmenn, hver dag blir vårt folk og land plyndret og ødelagt av jødene, som suger vårt land tomt for rikdom og erstatter det med umoral og unorske tanker,» uttalte Sjølie under talen, som ble holdt i forbindelse med toppnazisten Rudolf Hess' dødsdag.

Virkelighetsoppfatning Høyesteretts flertall kom til at selv om Sjølies ytringer kunne oppfattes som absurde og krenkende, var de ikke tilstrekkelig alvorlige til å omfattes av rasismeparagrafen. De viste til at talen ikke inneholdt direkte oppfordringer til ulovlige handlinger, og at den derfor var beskyttet av ytringsfriheten.

Mindretallet mente derimot at Sjølies utsagn måtte ses i kontekst av nazistenes jødeutryddelser under krigen, og var å oppfatte som en hyllest av og samtykke til drapene. Dermed burde han dømmes for brudd på ytringsfriheten.

Rønning stiller seg på linje med høyesterettsflertallet og forklarer at Sjølie-dommens prinsipielle aspekter var hva han prøvde å få fram under intervjuet med Vårt Land.

- Sjølie kunne ikke dømmes bare fordi han likte nazistenes meninger; folk må få ha den virkelighetsoppfatningen de har, sier professoren.

Dagbladet beklager å ha viderebrakt Rønnings feilaktige uttalelser. NTB har i ettermiddag fjernet Rønnings uttalelser fra sin artikkel, mens den aktuelle passasjen fremdeles fins i Vårt Lands nettversjon av saken.

BLE FRIKJENT: Terje Sjølie, tidligere leder av nynazistgrupperingen Boot Boys, ble frikjent i Høyesterett etter å ha kommet med hatutfall mot jøder og innvandrere under en tale i 2000. Medieviter Rønning mener saken illustrerer poenget han prøvde å få fram under intervjuet med Vårt Land. Foto: ALEKSANDER NORDAHL / DAGBLADET
BLE FRIKJENT: Terje Sjølie, tidligere leder av nynazistgrupperingen Boot Boys, ble frikjent i Høyesterett etter å ha kommet med hatutfall mot jøder og innvandrere under en tale i 2000. Medieviter Rønning mener saken illustrerer poenget han prøvde å få fram under intervjuet med Vårt Land. Foto: ALEKSANDER NORDAHL / DAGBLADET Vis mer