Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsker dømt til tre års fengsel

SKIEN (NTB): En 45 år gammel tidligere seniorforsker ved Norsk Hydro i Porsgrunn er i Agder lagmannsrett i Skien dømt til tre års ubetinget fengsel for grov utroskap mot sin tidligere arbeidsgiver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskeren er dømt for at han har utlevert forskningsresultater som tilhørte Norsk Hydro til sin bror, som eier flere selskaper i Sverige. Ved hjelp av disse forskningsresultatene skal ett av brorens selskaper ha solgt og installert anlegg for måling av produksjonsutbytte i salpetersyreproduksjonen til selskaper i USA og Storbritannia.

Da saken ble behandlet i Skien og Porsgrunn byrett i 1996, ble seniorforskeren dømt til fire års fengsel. Han var da den første her i landet som fikk dom for å ha brutt taushetsplikten ved å overlevere hemmelige dokumenter.

I lagmannsretten la aktor, politiinspektør Jon H. Borgen, ned påstand om fire års fengsel. Men retten konkluderte med at tre års ubetinget fengsel var en passende straff.

Byretten fradømte 45-åringen retten til å drive som forsker innenfor det felt han var engasjert i på Norsk Hydro. Lagmannsretten opphevet dette punktet i byrettens dom.

Forskeren ble avskjediget av Norsk Hydro i 1995. Før mistanken mot ham ble kjent, var han en høyt respektert forsker. I 1994 fikk han diplom av Norsk Hydro og 75 000 kroner i påskjønnelse for sitt arbeid.

Lagmannsretten mener at tyveriet av forskningsresultater kunne påført Norsk Hydro tap på flere hundre millioner kroner dersom denne virksomheten hadde fortsatt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!