Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsker drept av sel

Selen trodde antakeligvis den britiske biologen var mat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tragiske ulykken skjedde ved den britiske forskningsstasjonen Rothera i Antarktis på mandag. Kirsty Brown snorklet sammen med en kollega da en leopardsel putselig angrep Brown og trakk henne ned i dypet. I det iskalde vannet tok det ikke lang tid før Brown var død.

- Ingen er helt sikre på hva som egentlig skjedde, det gikk så fort. Men det er mulig selen trodde Kirsty var mat, som for eksempel en pingvin, sier kollegaen som dykket sammen med henne til The Sun.

På grunn av det kalde vannet var begge snorklerne iført heldekkende våtdrakt. Drakten kan ha bidratt til at selen ikke forsto at Kirsty ikke var et vanlig byttedyr.

Angriper ikke mennesker

Selv om leopardselen er et stort dyr som spiser både pingvin, blekksprut og fisk, er det ikke kjent at den angriper mennesker.

- Jeg har merket dem på land tidligere, og de har ikke vært aggressive i det hele tatt. Jeg kan ikke forstå hva som kan ha skjedd, sier doktor Keith Reid. Han har forsket på leopardseler i mange år og regnes som en av de fremste ekspertene på dyret.

Leopardselen tar tak i byttet og forsøker å slå det i svime når den jakter. Ifølge Reid får byttet seg en skikkelig omgang juling av selen.

Andre gang

image: Forsker drept av sel

Brown var en del av en forskningsgruppe som studerte isfjellenes betydning for det marine livet i Antarktis. Hun var en meget erfaren dykker.

Sammen med en annen kollega hadde hun noen dager før hatt besøk av en innpåsliten sel i vannet. John Withers beskrev møtet med den i dagboken sin på internett.

«Jeg ser noe som fyker forbi. Jeg snur meg og ser konturen av en sel som svømmer unna. Jeg snur meg raskt til Kirsty for å se om hun også fikk det med seg, og det hadde hun. Så ser jeg at selen snur og kommer tilbake. Den kommer mot oss i noe som virker som 160 kilometer i timen. Det virker som den bare blir større og større, og plutselig, i siste øyeblikk, forandrer den retning og svømmer over oss»

På mandag gjorde ikke leopardselen det.

MERKELIG OPPFØRSEL: Leopardselen angriper vanligvis ikke mennesker. Derfor tror eksperter at selen trodde Brown var en pingvin.