Forsker fant rekordmye borreliasmitte hos flått

Krabbende på knærne i busk og kratt fant Vivian Kjelland borrelia i hver fjerde flått. Det er langt flere smittebærere enn tidligere undersøkelser har vist.

FARLIG: Skogsflotten Ixodes Ricinus er den mest vanlige i Norge og finnes nå helt nord til Lofoten. Den legger eggene sine i pelsen på hjortedyr. Flåtten sitter i gras og bladvegetasjonen og registrerer varmblodige dyr som passerer. Den havner i pelsen på katter og hunder og på huden til mennesker. Flåtten kan være bærer av bakterien Borrelia burgdorferi som kan gi hjernehinnebetennelse og lammelser. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
FARLIG: Skogsflotten Ixodes Ricinus er den mest vanlige i Norge og finnes nå helt nord til Lofoten. Den legger eggene sine i pelsen på hjortedyr. Flåtten sitter i gras og bladvegetasjonen og registrerer varmblodige dyr som passerer. Den havner i pelsen på katter og hunder og på huden til mennesker. Flåtten kan være bærer av bakterien Borrelia burgdorferi som kan gi hjernehinnebetennelse og lammelser. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Blir man bitt av flått i Agder-fylkene, er det større risiko for å bli smittet av borrelia enn det vi tidligere har hatt grunn til å tro, sier molekylærbiolog Vivian Kjelland til NTB.

Samlet tusenvis De siste årene har hun samlet inn og analysert mange tusen flått. En god del flåttbitt er det også blitt, men denne uken ble arbeidet kronet med godkjent doktoravhandling ved Norges veterinærhøgskole.

- Et av hovedfunnene var at overraskende mange flått var smittet av borrelia. 25 prosent av flåtten i Agder har borrelia. Andre undersøkelser andre steder i landet har vist at mellom 0 til 17 prosent av flåtten er borreliabærere, sier Kjelland.

Store variasjoner Hun legger til at de øvrige tallene som finnes er usikre fordi de er av eldre dato og utført med andre metoder.

- Anslagene over mengden borreliasmittet flått varierer geografisk, det varierer fra år til år og gjennom sesongen. Vi vet derfor ikke om resten av landet har en tilsvarende økning i borrelia hos flått som det vi nå har påvist i Agder. Dette vil det være interessant å følge opp, sier landets nye «doktor flått».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer