NY AVTALE: 
Per Kristian Sundnes (f.v.) i KS, Jorun Berland fra YS, Svein Oppegaard i NHO, administrerende direktør i Virke Vibeke Hammer Madsen,  arbeidsminister Robert Eriksson og Gerd Kristiansen i LO spiser kake i forbindelse med at det er skrevet under på en ny IA avtale i Regjeringskvartalet tirsdag ettermiddag.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
NY AVTALE: Per Kristian Sundnes (f.v.) i KS, Jorun Berland fra YS, Svein Oppegaard i NHO, administrerende direktør i Virke Vibeke Hammer Madsen, arbeidsminister Robert Eriksson og Gerd Kristiansen i LO spiser kake i forbindelse med at det er skrevet under på en ny IA avtale i Regjeringskvartalet tirsdag ettermiddag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Forsker frykter økt syke- fravær med ny IA-avtale

Sykefraværet kan øke med den nye IA-avtalen som ble signert onsdag, mener forsker Arnstein Mykletun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ja, jeg tror fraværet kan øke. Man innførte kontroll og sanksjoner i 2010 for å avhjelpe manglende oppfølging av manglene i IA-avtalen. Den nye avtalen forsøker ikke en gang å sannsynliggjøre hvordan forenklinger skal bidra til redusert fravær, sier Mykletun til Dagens Næringsliv.

Regjeringen og hovedsammenslutningene på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden ble onsdag enige om en ny IA-avtale for perioden 2013-2018. Avtalen ble signert to måneder på overtid. Siden starten i 2001 er avtalen fornyet mange ganger.

Mykletun ledet den regjeringsoppnevnte ekspertgruppen som fram til 2010 utredet tiltak for å få ned det rekordhøye sykefraværet i Norge.

I den nye avtalen er blant annet sanksjonene som myndighetene i dag kan gjennomføre overfor arbeidsgivere som ikke følger opp sykmeldte i tråd med regelverket, opphevet.

- Partene - arbeidsgivere, arbeidstakere og staten - pleier å være fornøyd med nye IA-avtaler fordi de skal redusere fravær og utstøting. Det kan jeg knapt se nå. Dette er den første IA-avtalen som begrunner endringer med avbyråkratiseringsbehov. De tidligere har hatt som uttalt mål å redusere fravær, sier Mykletun.

Han mener det er opplagt at forenkling av byråkratiet alene ikke kan redusere sykefraværet, men at det tvert imot kan føre til at det kan øke.

(NTB)