Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsker hevder de har gjort ny kreftoppdagelse

Kreftforeningen: - Ser veldig lovende ut.

NY BEHANDLINGSMETODE:  Immunterapi er et samlebegrep om metoder for kreftbehandling der kroppens immunforsvar stimuleres til å drepe kreftcellene. Immunceller, også kalt T-celler, kan angripe kreftcellene, som på bildet over.  Foto: Scanpix
NY BEHANDLINGSMETODE: Immunterapi er et samlebegrep om metoder for kreftbehandling der kroppens immunforsvar stimuleres til å drepe kreftcellene. Immunceller, også kalt T-celler, kan angripe kreftcellene, som på bildet over. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Immunterapi er det nyeste innen kreftbehandling, og blir av mange beskrevet som revolusjonerende.

Ifølge en ny studie fra Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle, USA opplevde mer enn ni av ti pasienter med alvorlig leukemi at symptomene forsvant fullstendig etter behandling med metoden, skriver Sky News.

I tillegg hadde fire av fem pasienter med en annen form for blodkreft svært gode effekt av behandlingen - og over halvparten av disse ble helt symptomfrie.

- Dette er ekstraordinært og enestående innen medisinen, sier forsker og professor Stanley Riddell, som har ledet den nye studien - og som altså hevder at de har gjort en ny kreftoppdagelse. 

Dødssyke Resultatene ble lagt fram under den årlige konferansen for American Association for Advancement for Science (AAAS), og Riddel mener de representerer et potensielt paradigmeskifte innen kreftbehandling,

Ifølge ham var alle pasientene dødssyke da de startet behandlingen. De hadde fått anslått mellom to og fem måneder igjen å leve.

- At ni av ti ble symptomfrie betyr ikke at de er helbredet, for kreften kan komme tilbake. Men at nesten alle som deltok i studien responderte på behandlingen, er i seg selv et stort gjennombrudd, sier Riddel.

- Å få så gode resultater på en pasientgruppe med en så avansert og aggressiv krefttype er unikt, fortsetter han.

- Lovende Kreftforeningen i Norge er også svært positive til den nye behandlingsmetoden.

- Man snakker om at immunterapi kan være den fjerde veien å gå i bekjempelsen av kreft - altså i tillegg til kirurgi, strålebehandling og cellegift. Det kommer mer og mer av denne typen behandling nå, og resultatene er lovende, sier pressesjef Erik Vigander i Kreftforeningen til Dagbladet.

Immunterapi er et samlebegrep om metoder for kreftbehandling der kroppens immunforsvar stimuleres til å drepe kreftcellene. Både transplantasjon av immunceller og legemidler som blokkerer bremseklosser i immunforsvaret er en del av denne behandlingen.

I Norge er immunterapi foreløpig godkjent til behandling av ikke-småcellet lungekreft og føflekkreft, ifølge Kreftforeningen.

POSITIVE: Kreftforeningen er positive til den nye behandlingsmetoden, forteller pressesjef Erik Vigander. Foto: Kreftforeningen
POSITIVE: Kreftforeningen er positive til den nye behandlingsmetoden, forteller pressesjef Erik Vigander. Foto: Kreftforeningen Vis mer

- Behandlingen har hatt god effekt på en del føflekkreft-pasienter, og det forskes mye på immunterapi mot andre kreftformer, sier Vigander.

- Koster mye Han understreker at han ikke kjenner detaljene fra den amerikanske studien som nylig ble lagt fram, men sier at «det virker spennende og føyer seg inn i rekken av andre interessante medisiner innen immunterapi».

Han presiserer videre at Kreftforeningen ikke tror at den nye behandlingsformen nødvendigvis vil gjøre alle kreftpasienter helt friske.

- Men dette er en medisin som kan holde sykdommen i sjakk, stagnere den og bidra til at flere kan leve lenger og med bedre livskvalitet. Vi er opptatt av at nye behandlingsmetoder og medisiner skal så raskt ut til pasientene som mulig, men det er noen dilemmaer rundt dette, sier han.

- Som hva da?

- Nylig var det en sak oppe der det ble vurdert bruk av denne behandlingsmetoden for en gruppe lungekreft-pasienter. Det ble besluttet ikke å godkjenne medisinen, ettersom den ble vurdert som for dyr i forhold til effekten. Disse medisinene koster mye, som er én av utfordringene, sier han.

- Vi mener man bør se på finansieringordningene for disse nye medisinene, som vi vet det vil komme flere av framover nå, tilføyer han.

ANGRIPER KREFTEN: T-cellene utgjør en viktig del av immunforsvaret, og kan aktivt drepe både virusinfiserte celler og kreftceller.
ANGRIPER KREFTEN: T-cellene utgjør en viktig del av immunforsvaret, og kan aktivt drepe både virusinfiserte celler og kreftceller. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media