LÆRING I PRAKSIS: Her er Torbjørn Dale med en secchi-skive, som brukes til å måle hvor mye lys som trenger gjennom vannet. Foto: Privat
LÆRING I PRAKSIS: Her er Torbjørn Dale med en secchi-skive, som brukes til å måle hvor mye lys som trenger gjennom vannet. Foto: PrivatVis mer

Forsker med flaskepost

Torbjørn Dale (62) bruker flaskepost i undervisninga. Nå har han fått svar på posten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden 2008 har Dale sendt ut flaskepost med klassen som en del av undervisningen på Høyskolen i Sogn og Fjordane.

- Litt av undervisningen min går på biologien i fjorder og strømningene i fjorder. Jeg kan stå ved tavla og fortelle hvordan strømningen fungerer, men for noen år siden tenkte jeg på en måte jeg kunne vise dette på i praksis. Med flaskepost, sier Dale til Dagbladet.

Torbjørn Dale er førsteamanuensis og jobber ved avdeling for ingeniør- og naturfag ved Høyskolen i Sogndal. Der har han jobbet siden 1988.

På ekskursjon - Jeg nyttegjør dette som en del av undervisninga. Strømningene går utover i fjorden på grunn av elvevann som renner ut i den. Dette er en brakkvannsstrøm. På grunn av en kraft som kalles coriolis avbøyende kraft, dreier også flaskeposten mot høyre på den nordlige halvkule. Derfor driver flaskeposten ut med strømmen, litt på høyre side av fjorden, sier Dale til Dagbladet.
Utrolig nok har Dale fått svar på en av flaskepostene han har sendt ut de siste åra.

- Jeg fikk svar fra noen som lever lenger ut i fjorden. Jeg sender flaskeposten fra Hella i Sognefjorden, og fikk svar fra et sted som heter Værholm i Lavik. Dette bekrefter jo det som undervises; flaskeposten fulgte strømmen på den måten den skulle, sier førsteamanuensis Dale.

Kan flyte langt Den ene flaskeposten til Torbjørn gikk fra langt inne i fjorden til nesten helt ytterst. Men strømmen kan potensielt ta med seg flaskeposten mye lenger.

- Strømmene i vannet er slik at alt elvevannet som renner ut i Sognefjorden renner ut på kysten, hvor det møter kyststrømmen. Følger flaskeposten strømmen kan den flyte opp til Finnmark og helt ut til Hvitehavet langsmed Russland.