Forsker med gullbukser

Navn: Rolf Kristian Berge Alder: 52 Yrke: Professor i klinisk biokjemi

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen norsk fotballspiller er noen gang blitt lokket med så store summer og så feite tilbud som det en professor på statsregulativ i Bergen gjør akkurat nå. Det skyldes at denne arbeidsmauren på biokjemisk institutt, Rolf Kristian Berge, sitter på oppskriften til selveste vidunderpillen: Den som gjør de feite mindre feite og de sukkersyke mindre avhengige av insulin. Kontrollerte forsøk viser også at pillen senker kolesterolnivå og blodtrykk.

Men Berge har ingen planer om å selge sine patenter på preparatet som foreløpig har navnet 3-thia, selv om de multinasjonale farmasøytiske konsern byr uhorvelige summer for det som fortoner seg som selveste drømmepreparatet. Til Dagboka sier han at det i beste fall kan bli snakk om lisensproduksjon eller intensjonsavtaler. Foreløpig er han i kontakt med potensielle investorer for å etablere nye produksjonsbedrifter i Norge. Og han vil ha med aktive industrielle investorer; sovende partnere er uinteressante.

Oppfinnelsen som nå er patentert og beskyttet på alle hold, er ifølge Berge så enkel at det nesten ikke er til å tro. Inn i et fettsyremolekyl er et av de 16 karbonatomene skiftet ut med et svovelatom. Det gjør at fettet vi får i oss blir blokkert og avvist. Derfor må kroppen hente fram fra det fettlageret den allerede har. Resultat: Fedmen renner bort.

Han presiserer at nyvinningen er et resultat av lagspill. Først og fremst med den nå pensjonerte professorkollega Jon Bremer i Oslo, men også med de øvrige på instituttet i Bergen, hvor lysene blir tent grytidlig og slokket svært seint. Det er ytterst sjelden at norsk grunnforskning fører fram til så konkrete, for ikke å snakke om markedspotente preparater. Vanligvis foregår denne i de farmasøytiske selskapers egen regi, og kommer som et resultat av milliardinvesteringer. For instituttbestyrer Berge har det vært en evig kamp for de nødvendige forskningsmidler og tidkrevende kamp med byråkrati.

Som Andreas Skartveit og Svein Gjedrem kommer Berge fra Finnøy i Ryfylke, der faren var lærer. På Finnøy har han fortsatt røtter og hytte og gleder seg til lang påskeferie med familien. På kontoret sitt har han hengende et blått Viking-skjerf, og gremmer seg, som alle oss andre, over 4- 1-tapet for Brann. Også i sin smule fritid er han lagspiller, og trener ukentlig med et landhockeylag. På Finnøy går det mest i boccia og krokett - og gode fisketurer i de lyse sommerkvelder.