Forsker mener han har løst mysteriet rundt spøkelsesøya Sandy Island

- Et hvalfangstskip er grunnen til at øya havnet på kartet.

FINNES IKKE: En forsker fra New Zealand mener en hvalfangstskrip fra 1876 er grunnen til Sandy Island først havnet på kartet. Foto: Skjermdump/Google Maps
FINNES IKKE: En forsker fra New Zealand mener en hvalfangstskrip fra 1876 er grunnen til Sandy Island først havnet på kartet. Foto: Skjermdump/Google Maps Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er ikke lenge siden forskere som reiste ut for å finne Sandy Island oppdaget at øya, som er å finne på sjøkart, verdenskart og Google Maps, rett og slett ikke eksisterer.

Øya har vært på ulike kart i flere tiår, og nå hevder Shaun Higgins, en forsker fra New Zealand, at et hvalfangstskip fra 1876 er opprinnelsen til at spøkelsesøya i det hele tatt havnet på kartet.

- Så vidt jeg kan se, ble øya registret av hvalfangstskipet Velocity, sier Higgins til ABC Radio.

- Tok feil Kapteinen rapporterte om sandbanker i området, men Higgins mistenker at de rett og slett bare registrerte et hinder underveis.

- De kan ha registrert et lavtliggende rev eller trodd at de så et rev. De kan ha vært på feil sted. Det er en rekke muligheter, sier han. Higgins sier at det som startet som en stiplet linje på et kart ser ut til å ha blitt kopiert til en rekke nye kart over tid.

Forundret Øya, som skulle ligge halvveis mellom Australia og New Caledonia, viste seg å være umulig å finne da forskere fra Sydney reiste ut for å lete.

Forskeren Maria Seton, som var om bord i skipet, forteller at de forventet å finne land.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.