FINNES IKKE: En forsker fra New Zealand mener en hvalfangstskrip fra 1876 er grunnen til Sandy Island først havnet på kartet. Foto: Skjermdump/Google Maps
FINNES IKKE: En forsker fra New Zealand mener en hvalfangstskrip fra 1876 er grunnen til Sandy Island først havnet på kartet. Foto: Skjermdump/Google MapsVis mer

Forsker mener han har løst mysteriet rundt spøkelsesøya Sandy Island

- Et hvalfangstskip er grunnen til at øya havnet på kartet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ikke lenge siden forskere som reiste ut for å finne Sandy Island oppdaget at øya, som er å finne på sjøkart, verdenskart og Google Maps, rett og slett ikke eksisterer.

Øya har vært på ulike kart i flere tiår, og nå hevder Shaun Higgins, en forsker fra New Zealand, at et hvalfangstskip fra 1876 er opprinnelsen til at spøkelsesøya i det hele tatt havnet på kartet.

- Så vidt jeg kan se, ble øya registret av hvalfangstskipet Velocity, sier Higgins til ABC Radio.

- Tok feil Kapteinen rapporterte om sandbanker i området, men Higgins mistenker at de rett og slett bare registrerte et hinder underveis.

- De kan ha registrert et lavtliggende rev eller trodd at de så et rev. De kan ha vært på feil sted. Det er en rekke muligheter, sier han.

Higgins sier at det som startet som en stiplet linje på et kart ser ut til å ha blitt kopiert til en rekke nye kart over tid.

Forundret Øya, som skulle ligge halvveis mellom Australia og New Caledonia, viste seg å være umulig å finne da forskere fra Sydney reiste ut for å lete.

Forskeren Maria Seton, som var om bord i skipet, forteller at de forventet å finne land.

- Vi ville undersøke øya, fordi at sjøkartet om bord i skipet viste at havet var 1400 meter dypt i dette området, det er veldig dypt, sier Seton til nyhetsbyrået AFP.

- Øya finnes på Google Earth og andre kart, men det er ingen øy der. Vi ble forundret, det er veldig rart, sier Seton.

PÅ KARTET: Sandy Island har vært på en rekke kart i flere tiår, men viste seg å ikke eksistere da forskere dro ut for å finne den. Foto: Afp Photo / NTB Scanpix
PÅ KARTET: Sandy Island har vært på en rekke kart i flere tiår, men viste seg å ikke eksistere da forskere dro ut for å finne den. Foto: Afp Photo / NTB Scanpix Vis mer