Forsker mener paintballkuler kan være redningen om en asteroide setter kurs mot jorda

Vil farge asteroiden hvit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i år begynte en ekspertgruppe hos FN å jobbe med å se på muligheter for hvordan man kan unngå en kjempesmell dersom en asteroide skulle treffe jorda i 2040.

Og skulle en gigantisk asteroide noen gang sette kurs mot jorda, ligger vi best an om den er blendende hvit.

En blek asteroide vil nemlig reflektere sollys, som gjør at fotoner («lyspartikler», red.anm.) etter hvert vil sprette av overflaten. Dette kan ha nok kraft til å presse asteroiden ut av kurs.

Blekende effekt Vel vitende om dette har Sung Wook Paek, en romfartsstudent ved Massachusetts Institute of Technology (MIT), forsket på hvordan en kan framkalle en slik blekende effekt.

Og nå har han kommet fram til en relativt original løsning.

Paek mener nemlig at hvite paintballkuler kan bli redningen om en asteroide setter fart mot jorda.

Han sier at hvis timingen er helt riktig, kan to «skyer» av paintballkuler, skutt ut fra et romskip, greie å dekke for- og baksiden av asteroiden og dermed farge den helhvit.

Solen vil dermed greie å avlede asteroiden i større grad, og så presse den ut av kurs.

Viktig timing I en animasjonsvideo har forskeren forsøkt å illustrere ideen sin. Der viser han hvor viktig det er med riktig timing av paintballangrepet for at operasjonen skal være vellykket.

For å sikre at begge sidene av en roterende asteroide blir dekket av kulene, sendes to paintball-«skyer» ut mot den.

Paek understreker at kulene må lages i verdensrommet, for eksempel på en romstasjon, der et romskip så kan plukke opp kulene og sende de ut mot asteroiden.

Skytes kulene ut med tradisjonelle raketter risikerer en nemlig at de sprekker.

Fem tonn paintballkuler til angrep Paeks avhandling, som forklarte denne spesielle strategien, vant årets «Move an Asteroid Techincal Paper Competition», som er sponset av FNs Space Generation Advisory Council.

Konkurransen gikk ut på å finne løsninger på hvordan en trygt kan avlede et objekt som truer jordas sikkerhet.

I sin avhandling bruke Paek asteroiden Apophis, som har en diameter på 450 meter, som test-eksempel. Ifølge observasjoner kan denne giganten komme farlig nærme Jorda i 2029, og igjen i 2036, skriver MIT på Phys Org.

Og det er ikke få paintballkuler som må ofres for å redde oss fra en asteroide av denne størrelsen.

ifølge Paeks avhandling må nemlig rundt fem tonn paintballkuler til for å farge Apophis helhvit og dermed presse den ut av kurs.