Forsker mistenkes for miltbrann-brevene

FBI mistenker at en amerikansk forsker står bak de dødelige miltbrannbrevene. Den sparkede forskeren nekter for å ha sendt brevene som har kostet fem mennesker livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forskeren skal nylig ha fått sparken fra et hemmelig laboratorium i Ohio, melder ABC News. Mannen skal også ha truet med å spre miltbrannbakterier etter terrorangrepene på USA den 11. september.

Etterforskerne har allerede fastslått at alle miltbrannbrevene er fra samme bakteriestamme. Den kan spores tilbake til forsøk som ble gjort i USA med biologiske våpen på 1950- og 60-tallet, melder CNN.

Etter at FBI begynte etterforskningen har det også kommet fram at det amerikanske forsvaret har fortsatt å dyrke fram miltbrannbakterier i mindre skala. Det amerikanske forsvaret har benektet at miltbrannbakteriene kan stamme fra noen av deres forskningslaboratorier.

Offisielt ble alle forsøk med biologiske våpen avsluttet på 60-tallet, men nå sier det amerikanske forsvaret at de har forsket på måter å kunne oppdage milbrannbakterier i luft, og at den ne forskningen skjøt fart etter Gulf-krigen mot Irak. USA fryktet at Saddam Hussein skulle bruke biologiske våpen.

To forskningslaboratorier i USA har dyrket milbrannbakterier. Det ene er forsvarets forskningslaboratorium i Dugway Proving Ground i ørkenen i Utah. Det andre laboratoriet ligger i Battelle i Colobus i delstaten Ohio. Laboratoriet drives som et non-profit-foretak og jobber både for det amerikanske forsvaret og for USAs etterretningstjeneste CIA.

Det har lenge vært mistanke om at miltbrannsmitten ikke er Osama bin Ladens verk, men at det er en amerikaner som står bak. Nyhetskanalen ABC News melder at den mistenkte forskeren fikk sparken fra det topphemmelige laboratoriet i Battelle i Colubus i Ohio. ABCs kilde skal være en anonym etterforsker i FBI.

Totalt skal FBI avhøre 200 amerikanske vitenskapsmenn i forbindelse med miltbrannbrevene.

Foruten den dødelige smitten inneholdt brevene trusler som kunne tolkes som at de hadde muslimsk opphav, men FBI gikk ganske raskt bort fra teorien om at Osama bin Ladens terrornettverk al-Qaida skulle stå bak.

Hva som fikk FBI til å rette søkelyset mot sine egen forskere er ikke kjent, men alle brevene var skrevet på engelsk.

18 mennesker er hittil smittet av miltbrann i USA, fem av dem døde av smitten.

DØDE: 94 år gamle Ottilie Lundgren ble det femte og hittil siste dødsofferet for miltbrann-smitten i USA.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer