Krigen i Syria

Forsker om Assad-staten: - Et skrekkregime

Hilde Henriksen Waage mener at Syria var en av de verste politistatene noensinne før krigen brøt ut i 2011.

STYRER MED JERNHÅND: Bashar al-Assad, her sammen med kona Asma og en syrisk gutt, er fortsatt leder for Syria. Dette på tross av at landet har vært i borgerkrig i seks år. Foto: Balkis Press/ABACAPRESS.COM/NTB Scanpix
STYRER MED JERNHÅND: Bashar al-Assad, her sammen med kona Asma og en syrisk gutt, er fortsatt leder for Syria. Dette på tross av at landet har vært i borgerkrig i seks år. Foto: Balkis Press/ABACAPRESS.COM/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tidligere i dag publiserte Dagbladet en artikkel om Kari Jaquessons reise til Syria. Der skryter hun av Bashar al-Assads hær, blant annet som garantister for et liberalt samfunn.

«Da vi spaserte i går kveld, var det ikke til å unngå å reflektere over at uten den ustoppelige innsatsen fra den syriske hæren ville det vært umulig å bevege seg ut uten nikab og mannlig følge» skrev Jaquesson om reisen.

- Skyr ingen midler

Skryten fra TV-personligheten kommer på tross av anklager om målrettede angrep på sivile og kjemisk krigføring, blant annet framført av FN.

Da Dagbladet kontakter Hilde Henriksen Waage, professor i historie ved Universitetet i Oslo (UiO), ønsker hun ikke å kommentere Jaquessons uttalelser.

Syria-kjenneren beskriver imidlertid et knallhardt regime, også før krigen brøt ut i 2012. Videre omtaler hun et land der befolkningen aldri kunne kjenne seg trygg.

Dette samtidig som en liten minoritet, i form av alawittene, styrte politikken.

-Assad-regimet lagde en av de verste politistatene vi har sett. Enhver, selv din nærmeste nabo eller ektemannen din, kunne være en angiver. Dette for en stat som ikke skydde noen midler, inkludert å torturere, fengsle og drepe egen befolkning, sier Waage.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer