MYSTISK MASSEDØD: Forskere forstår fortsatt ikke hvorfor disse saiga-antilopene dør i hopetall på grunn av en bakterie, som til vanlig er helt harmløse for den utrydningstruede arten. Foto: Foto: Reuters / NTB Scanpix
MYSTISK MASSEDØD: Forskere forstår fortsatt ikke hvorfor disse saiga-antilopene dør i hopetall på grunn av en bakterie, som til vanlig er helt harmløse for den utrydningstruede arten. Foto: Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Forsker om at over hundre tusen antiloper har dødd på uforklarlig vis: - Det er aldri blitt observert før

Nå står hele rasen i fare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I mai omkom en tredjedel av verdens bestand av saiga-antiloper i Kasakhstan. En katastrofe å regne for den kritisk utrydningstruede antilopearten som i 2014 telte 257 000 individer.

Ingen forskere kunne gi svaret på hvorfor 85 000 antiloper døde på mystisk vis i mai, men de lurte på om det kunne ha noe å gjøre med epidemi forårsaket av en bakterieinfeksjon.

Nå dør antilopene plutselig og uforklarlig igjen.

Halvparten har falt om I løpet av bare fire dager har en hel flokk - på hele 60 000 antiloper - falt om. På noen få måneder dermed halvparten av arten dødd ut. Nå hopper mindre enn 120 000 saiga-antiloper Den eurasiske steppe, ifølge United Press International.

Men nå har forskere funnet mer ut av hvorfor antiloper ligger strødd utover landets stepper, ifølge Live Science.

Forskere vet nå at bakterieinfeksjonen har spilt en stor rolle, men det er fortsatt et mysterium hvorfor disse bakteriene, som til vanlig er harmløse, har gjort et så grovt innhogg i den totale bestanden.

- Omfanget av denne massedøden, og hvor fort det har gått, ved at den sprer seg til hele flokken, har aldri blitt observert for noen annen art, sier geologen Steffen Zuther som har forsket på massedøden.

Snikjakt Grunnen til at saiga-antilopen er klassifisert som utrydningstruet i utgangspunktet, var massiv snikjakt på 1990-tallet. Ikke bare for kjøtt og skinn, men også hornene var attraktive da de er en nøkkelingrediens i tradisjonell tibetansk og kinesisk medisin, ifølge National Post.

I juni 2014 beslagla kinesiske tollmyndigheter et stort parti saiga-horn på grensen til Kasakhstan. De 2351 hornene ble verdsatt til over 80 millioner norske kroner.

Dyrene blir vanligvis mellom seks og ti år gamle, og veier mellom 36 og 63 kilo. I tillegg er de lett gjenkjennelige på grunn av sitt framtredende neseparti. Det skriver World Wide Fund for Nature (WWF) på sine hjemmesider.

Dette hjelper dem å filtrere ut støv som virvels opp av flokken på sommertid, og på vintertid varmer den opp den kalde lufta før den trekkes ned i lungene, ifølge rferl.org.