Forsker om at over hundre tusen antiloper har dødd på uforklarlig vis: - Det er aldri blitt observert før

Nå står hele rasen i fare.

MYSTISK MASSEDØD: Forskere forstår fortsatt ikke hvorfor disse saiga-antilopene dør i hopetall på grunn av en bakterie, som til vanlig er helt harmløse for den utrydningstruede arten. Foto: Foto: Reuters / NTB Scanpix
MYSTISK MASSEDØD: Forskere forstår fortsatt ikke hvorfor disse saiga-antilopene dør i hopetall på grunn av en bakterie, som til vanlig er helt harmløse for den utrydningstruede arten. Foto: Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I mai omkom en tredjedel av verdens bestand av saiga-antiloper i Kasakhstan. En katastrofe å regne for den kritisk utrydningstruede antilopearten som i 2014 telte 257 000 individer.

Ingen forskere kunne gi svaret på hvorfor 85 000 antiloper døde på mystisk vis i mai, men de lurte på om det kunne ha noe å gjøre med epidemi forårsaket av en bakterieinfeksjon.

Nå dør antilopene plutselig og uforklarlig igjen.

Halvparten har falt om I løpet av bare fire dager har en hel flokk - på hele 60 000 antiloper - falt om. På noen få måneder dermed halvparten av arten dødd ut. Nå hopper mindre enn 120 000 saiga-antiloper Den eurasiske steppe, ifølge United Press International.

Men nå har forskere funnet mer ut av hvorfor antiloper ligger strødd utover landets stepper, ifølge Live Science.

Forskere vet nå at bakterieinfeksjonen har spilt en stor rolle, men det er fortsatt et mysterium hvorfor disse bakteriene, som til vanlig er harmløse, har gjort et så grovt innhogg i den totale bestanden.

- Omfanget av denne massedøden, og hvor fort det har gått, ved at den sprer seg til hele flokken, har aldri blitt observert for noen annen art, sier geologen Steffen Zuther som har forsket på massedøden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.