<strong> SPESIELT FENOMEN:</strong>  I 2012 "regnet" det edderkopper over Wagga Wagga i Australia. Nå skjedde det samme i Southern Tablelands. Foto: EPA/LUKAS COCH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
SPESIELT FENOMEN: I 2012 "regnet" det edderkopper over Wagga Wagga i Australia. Nå skjedde det samme i Southern Tablelands. Foto: EPA/LUKAS COCH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT Vis mer

Forsker om edderkopp-skybruddet: Helt naturlig

Har to jordnære forklaringer på det himmelske fenomenet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Selv på den andre siden av jorden følger edderkoppene stort sett tyngdekraftens lover. Det så de imidlertid ikke ut til å gjøre i Australia tidligere denne måneden.

Som en slags grandios og forsinket aprilspøk så edderkopper ut til å regne ned fra himmelen, noe som naturlig nok sjokkerte beboerne i området Southern Tablelands.

- Hele området var dekket av små edderkopper og når jeg kikket opp mot solen så jeg noe som må ha vært en flere hundre meter høy tunnel av spindelvev, sa Ian Watson, en av de som fikk oppleve edderkoppkalaset på nært hold.

Bruker vevet til å sveve Nå har folket i Australia fått summet seg. Naturforsker Martyn Robinson ved Australian Museum mener at det plutselige edderkoppskybruddet kan ha sine ikke-overnaturlige årsaker.

Den første muligheten Robinson viser til er en forflytningsteknikk brukt av edderkoppbarn. Her klatrer de små edderkoppene opp i lendet, for så å skyte ut vev.

Når vinden tar tak i vevet løfter det det lille insektet opp til tre kilometer over bakken.

- De kan fly slik i flere kilometer, noe som forklarer hvorfor alle kontinenter har edderkopper. Dette er også grunnen til at edderkopper ofte er de første dyrene på vulkanske øyer, sier Robinson til Sydney Morning Herald.

Noen sesonger kan massemigrasjon av edderkopper bety hele landeområder dekket av hvitt spindelvev.

Bygger veier for å unngå drukning En annen forklaring som Robinson legger frem skjer ofte i forbindelse med store regnmengder.

- Når bakken blir oversvømt kommer edderkoppene opp fra bakken for å unngå drukning. Da kaster også disse edderkoppene sine vev opp i lufta, i håp om å komme unna vannet, sier Robinson.

Resultatet av dette er den såkalte englehår-effekten, der edderkoppene lager seg tjukke "veier" av spindelvev. Dette resulterer igjen i at edderkoppene hever hverandre opp ved å bruke hverandres tråder.

- Dette kan være en mulig årsak til denne spindelvevskyen, tror Robinson.

For de med edderkoppfobi kan Robinson berolige med at det er usannsynlig at slike skyer er farlige. Selv i Australia der mange edderkopper er svært giftige.

- Ingenting å bekymre seg over. Fenomener som dette kommer til å forsvinne når været blir varmere, sier Martyn Robinson.

 DEKKER TERRENGET  At edderkopper flykter fra vannmengder kan være en av flere forklaringer for fenomenet som inntraff Southern Tablelands. Her fra Wagga Wagga den 7. mars 2012. FOTO: REUTERS/Daniel Munoz (AUSTRALIA - Tags: ANIMALS DISASTER ENVIRONMENT)
DEKKER TERRENGET At edderkopper flykter fra vannmengder kan være en av flere forklaringer for fenomenet som inntraff Southern Tablelands. Her fra Wagga Wagga den 7. mars 2012. FOTO: REUTERS/Daniel Munoz (AUSTRALIA - Tags: ANIMALS DISASTER ENVIRONMENT) Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer