Forsker om saltvannet på Mars:- Som å finne rottegift i åkeren

Nasa presenterte mandag ettermiddag vann på Mars. Men det livsfarlige saltet som holder vannet flytende lover ikke godt for liv.

VANN PÅ MARS:  De mørke stripene til Mars sine fjell er områder Nasa sier de har funnet flytende vann. - Vi har ikke hatt det bevis for det før nå, sa panelet mandag. Alfred McEwen presiserer at vannet ikke er stabilt, i og med at temperaturene på Mars er svært kalde. Foto: Demotix Live News/Demotix/Corbis
VANN PÅ MARS: De mørke stripene til Mars sine fjell er områder Nasa sier de har funnet flytende vann. - Vi har ikke hatt det bevis for det før nå, sa panelet mandag. Alfred McEwen presiserer at vannet ikke er stabilt, i og med at temperaturene på Mars er svært kalde. Foto: Demotix Live News/Demotix/Corbis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nasa har lenge antatt at det er vann på Mars.

I ettermiddag presenterte de det organisasjonen mener er kjemiske beviser for at planeten også har stoffet i dets flytende form.

Det gjør at amerikanerne nå sikter mot en reise til Mars med langt mindre bagasje enn tidligere antatt.

- Mars har ressurser som kan brukes i framtida. Perklorater kan brukes til rakettdrivstoff og vannet kan brukes til å drikke, svarte pressekonferansens panel på spørsmål om vannet på Mars kan være mulighetene for å sende astronauter til Mars.

Våte jordlag Det flytende vannet skal befinne seg på Mars sine fjellskråninger. Der er det mørke striper som forskerne i flere år har trodd at det har vært vann. Ifølge Nasa er det ikke snakk om store vannmengder, men kun våte jordlag.

Disse jordlagene skal være svært salte, grunnet forekomster av saltstoffet perklorat - som også er svært giftig.

- Flytende vann er svært ustabilt på Mars på grunn av planetens lave temperaturer og tynne atmosfære. Men tilstedværelsen av perklorater, saltstoffer, øker denne stabiliteten, sa Luju Ojha, doktorgradsstudenten som i 2011 omtalte muligheten for vann i sprekkene, om betydningen av saltstoffet for vannforekomstene på planeten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer