VANN PÅ MARS:  De mørke stripene til Mars sine fjell er områder Nasa sier de har funnet flytende vann. - Vi har ikke hatt det bevis for det før nå, sa panelet mandag. Alfred McEwen presiserer at vannet ikke er stabilt, i og med at temperaturene på Mars er svært kalde. Foto: Demotix Live News/Demotix/Corbis
VANN PÅ MARS: De mørke stripene til Mars sine fjell er områder Nasa sier de har funnet flytende vann. - Vi har ikke hatt det bevis for det før nå, sa panelet mandag. Alfred McEwen presiserer at vannet ikke er stabilt, i og med at temperaturene på Mars er svært kalde. Foto: Demotix Live News/Demotix/CorbisVis mer

Forsker om saltvannet på Mars:- Som å finne rottegift i åkeren

Nasa presenterte mandag ettermiddag vann på Mars. Men det livsfarlige saltet som holder vannet flytende lover ikke godt for liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nasa har lenge antatt at det er vann på Mars.

I ettermiddag presenterte de det organisasjonen mener er kjemiske beviser for at planeten også har stoffet i dets flytende form.

Det gjør at amerikanerne nå sikter mot en reise til Mars med langt mindre bagasje enn tidligere antatt.

- Mars har ressurser som kan brukes i framtida. Perklorater kan brukes til rakettdrivstoff og vannet kan brukes til å drikke, svarte pressekonferansens panel på spørsmål om vannet på Mars kan være mulighetene for å sende astronauter til Mars.

Våte jordlag Det flytende vannet skal befinne seg på Mars sine fjellskråninger. Der er det mørke striper som forskerne i flere år har trodd at det har vært vann.
Ifølge Nasa er det ikke snakk om store vannmengder, men kun våte jordlag.

Disse jordlagene skal være svært salte, grunnet forekomster av saltstoffet perklorat - som også er svært giftig.

- Flytende vann er svært ustabilt på Mars på grunn av planetens lave temperaturer og tynne atmosfære. Men tilstedværelsen av perklorater, saltstoffer, øker denne stabiliteten, sa Luju Ojha, doktorgradsstudenten som i 2011 omtalte muligheten for vann i sprekkene, om betydningen av saltstoffet for vannforekomstene på planeten.

- Som rottegift i åkeren Hjemme i Norge er forsker Hans Amundsen svært positiv til de mulighetene vannfunnet gir for å finne ut mer om planetens vannsyklus.

Amundsen mener likevel at perkloratet ikke bare er bra nytt.

- Det er litt som å finne rottegift i åkeren. Perklorat er giftig som fy, og hvis du hadde fått det hånden din hadde den etset seg gjennom huden. Dette saltstoffet er dårlig nytt for funn av liv som vi kjenner det, sier Amundsen om funnet.

 VAR POSITIVE:  Tidligere astronaut John Grunsfeld (t.v) var sammen med professor Jim Green og sjefsforsker for Nasas Mars-utforskningsprogram, Michael Meyer, svært positive til funnet av flytende vann på Mars. Mandag diskuterte de mulighetene for liv på naboplaneten under en Nasa-pressekonferanse. Foto: EPA/JIM LO SCALZO
VAR POSITIVE: Tidligere astronaut John Grunsfeld (t.v) var sammen med professor Jim Green og sjefsforsker for Nasas Mars-utforskningsprogram, Michael Meyer, svært positive til funnet av flytende vann på Mars. Mandag diskuterte de mulighetene for liv på naboplaneten under en Nasa-pressekonferanse. Foto: EPA/JIM LO SCALZO Vis mer

Videre mener astrobiologen at saltet trolig har bundet seg til vann fra atmosfæren, og ikke hentet det opp fra underjordiske vannforekomster som Nasa foreslo mandag kveld.

- Hvis vannet i stripene hadde vært underjordisk, hadde det sannsynligvis rent ut lenger nede i fjellformasjonene, sier Amundsen.

- Kan innsnevre søket etter liv Assistert av en norskutviklet radar døpt Rimfax skal Nasa  sende opp en ny rover opp til planeten i 2020. Der kommer den til å innhente prøver av de seneste funnene på Mars.

Selv om Amundsen ikke har noe tro på at Nasa vil finne spor av liv der med det første, så mener forskeren at vannfunnet er et vitenskapelig framskritt.

- Dette er et steg fram med tanke på å forstå mer om vannsyklusen på Mars, og på den måten vite mer om hvordan en kan lete på de rette stedene etter mer vann der. Der det letes nå etter spor av liv er de gamle bergartene som vi vet har vært i kontakt med vann tidligere, sier Hans Amundsen om den framtidige forskningen på Mars sine hemmeligheter.