LENER SEG IKKE PÅ USA: Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, sendte søndag sjokkbølger over Atlanteren etter at hun sa at EU ikke lengre kan regne med sine amerikanske og britiske allierte. Her møter Merkel Donald Trump under 67-møte sist fredag. Foto: AP/ Eva Vucci /NTB Scanpix
LENER SEG IKKE PÅ USA: Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, sendte søndag sjokkbølger over Atlanteren etter at hun sa at EU ikke lengre kan regne med sine amerikanske og britiske allierte. Her møter Merkel Donald Trump under 67-møte sist fredag. Foto: AP/ Eva Vucci /NTB ScanpixVis mer

Forsker om Tysklands oppsiktsvekkende melding: - Merkel overdriver

- Uttrykk for frustrasjon 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, sendte søndag sjokkbølger over Atlanteren etter at hun sa at EU ikke lengre kan regne med sine amerikanske og britiske allierte.

Uttalelsene falt søndag, rett etter at Merkel deltok på toppmøtet i stormaktsklubben G7. Møtet var preget av konflikt mellom USAs president Donald Trump og USAs vestlige allierte, skriver NTB.

– Tiden da vi fullt og helt kunne stole på andre, er til en viss grad forbi, det er det jeg har erfart de siste dagene, sa Merkel i en tale i München søndag.

Hun sa videre at det EU må være forberedt på å takle krisene alene.

- OVERDRIVER:  - Det er fort gjort å overdrive, og det tror jeg Merkel gjør her, sier forsker Henrik Thune. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- OVERDRIVER:  - Det er fort gjort å overdrive, og det tror jeg Merkel gjør her, sier forsker Henrik Thune. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet


Vis mer

- Jeg har de siste dagene erfart at vi europeere må virkelig ta ansvar for vår egen skjebne, sa Merkel.

- Grepet av øyeblikket

- Dette høres ut som en overdrivelse og at den sindige Merkel er grepet av øyeblikket og en overdrevet negativ lesning av Donald Trumps NATO-besøk, sier Henrik Thune til Dagbladet. Han er direktør for Senter for Internasjonal Konfliktløsning (NOREF).

- Talen til Trump hadde sine åpenbare forvirrende svakheter, men det er uansett hevet over tvil USAs nye mannskap står fast på sikkerhetsgarantien og Natos artikkel fem, sier Thune. Han viser til at både forsvarsminister James Mattis, Trumps sikkerhetspolitiske rådgiver H.R. McMaster og utenriksminister Rex Tillerson har vært klare på dette.

- Det er likevel ikke bra at Trump lager usikkerhet og forvirring. Men det er fort gjort å overdrive, og det tror jeg Merkel gjør her, sier Thune.

- Uttrykk for frustrasjon

Også andre forskere prøver å dempe dramatikken.

- Er dette et paradigmeskifte i forholdet mellom Tyskland og USA?

- For å svare kort: Nei, sier seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS, Håkon Lunde Saxi, til Dagbladet.

Kate Hansen Bundt, generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomiteen, sier til NTB at Merkels utspill må sees på som et valgkamputspill. Foto: Terje Pedersen/ NTB Scanpix
Kate Hansen Bundt, generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomiteen, sier til NTB at Merkels utspill må sees på som et valgkamputspill. Foto: Terje Pedersen/ NTB Scanpix Vis mer

Samtidig sier han at uttalelsene til Merkel «ikke er helt heldig».

- Merkel er en person som tenker seg nøye om før hun sier noe. Dermed så er vel dette også like overveid. Jeg tror man må forstå det som et uttrykk for frustrasjonen Merkel har over den nye amerikanske president, sier Saxi.

IFS-forskeren forteller at den tyske utenrikspolitikken siden 1949 har basert seg på en balansegang mellom Frankrike og resten av Europa og forholdet til USA.

- Når valget har stått mellom disse to så har Tyskland som regel forsøkt å la være å velge. Uoffisielt så har Tysklands linje vært ja takk begge deler. Hvis de har måtte velge, så har de alltid valgt USA, sier Saxi, som tror partnerskapet vil overleve.

- Noe annet ville vært enormt sier Saxi.

- Valgkamputspill

Kate Hansen Bundt, generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomiteen, sier til NTB at Merkels utspill må sees på som et valgkamputspill.

- Martin Schulz, leder for sosialdemokratene SPD, er ventet å holde en Europa-politisk tale om en uke. Nå kom Merkel ham i forkjøpet, sier hun til NTB. Hansen Bundt peker på at SPD, som sitter i regjeringskoalisjon med Merkels kristendemokrater, er imot NATOs mål om at alle medlemslandene skal bruke to prosent av sine budsjetter på forsvar. Merkel har på sin side lenge kjempet for dette.

- Irritert og bekymret

Men den tyske lederen er også irritert og bekymret over at Trump ikke kom med en klarere uttalelse om solidaritet mellom NATO-landene og felles sikkerhetsansvar under torsdagens toppmøte, sier Hansen Bundt til NTB.

Når det gjaldt tiltak mot menneskeskapte klimaendringer, kom ikke USA til enighet med de øvrige seks nasjonene.

- Det er ekstremt problematisk, for ikke å si svært utilfredsstillende, sa den tyske statsministeren i etterkant av møtet lørdag, skriver NTB. Trump, som lørdag reiste hjem til USA, hadde en noe mer positiv analyse på Twitter søndag.

- Kom akkurat tilbake fra Europa. Turen en stor suksess for Amerika. Hardt arbeid, men store resultater, tvitret presidenten.