Forsker om vold mellom tenåringsjenter: - Jenter det er grunn til å være bekymret for

Slåssing mellom jentegjenger er et økende problem. Får ikke jentene hjelpen de trenger kan det få konsekvenser for resten av deres liv, ifølge forsker.

BEKYMRET: Politiet er bekymret for at slåsskamper mellom jenter er et økende problem. Nå ser de også trusler med kniv blant tenåringsjenter. Foto: NTB scanpix
BEKYMRET: Politiet er bekymret for at slåsskamper mellom jenter er et økende problem. Nå ser de også trusler med kniv blant tenåringsjenter. Foto: NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er ikke overrasket. Jeg tenkte at dette er saker som dukker opp med jevne mellomrom, sier Ann-Cathrin Faldet, førsteamanuensis ved Høgskolen i Innlandet.

Dagbladet melder i dag om at politiet på Romerike opplever et økende problem med jenter som bevisst planlegger slåssing og møtes til kamp. Politiet forteller at alvorlighetsgraden med bruk av vold øker. Det er flere tilfeller der kniv har vært involvert.

Tenåringsjenter i alderen 14-18 år reiser også over fylkesgrensene for å slåss. Volden blir også filmet og lagt ut på sosiale medier.

Faldet har skrevet doktorgradsavhandling om jenter som utøver vold og deres erfaring med gjengaktivitet, familieliv og skolegang.

Hun har forsket på jenter i samme aldersgruppe som Dagbladet melder om i dag. Hun er kjent med at jentegjenger planlegger å møtes for å slåss. Hun er også kjent med at trusler med kniv kan være en del av bildet.

Jentene Faldet snakket med har blant annet fortalt at de i perioder var redde for at de selv skulle bli utsatt for vold.

- De har fortalt at de alltid så seg rundt når de var ute og at de alltid gikk med nøkkelknippe i hånda, sier hun.

Sårbarheter i bagasjen

- Flere av jentene sa de hadde høyt temperament. De beskrev seg som jenter som fort ble trigget. Det er viktig å vite at dette er jenter som ofte har med seg en historie, sier Faldet og støtter politiet i deres analyse av problemet.

- Dette er jenter som har noen sårbarheter med seg i bagasjen. I form av det vil kaller risikofaktorer, sier hun.

Ifølge forskeren er årsaken til at jenter begår voldshandlinger sammensatt.

Eldre kjærester, familieproblemer og rus

- De kan ha det vanskelig hjemme. Det kan være familiære forhold. De kan også ha havnet i et miljø som ikke er bra for dem, sier hun.

Selv om ikke alle har det vanskelig hjemme kan det også være at én eller flere i familien har et rusproblem. Gjennom sin avhandling oppdaget hun også at jentene ofte hadde bare én forelder som forsørger.

- I hovedsak var det alenemødre som hadde hovedomsorgen for jentene. De fortalte at mødrene tok seg godt av dem og kjempet for dem. Samtidig kan det være at mange enslige mødre strever og føler seg hjelpeløse. De kunne ha trengt å ha noen til å bistå, sier Faldet.

Jentene opplyste også om tidlig seksuell debut og tidlig erfaring med rus.

- De hadde også ofte kjærester som ikke var bra for dem og som var involvert i kriminalitet, vold og rus. Det er ikke kjærestenes ansvar at jentene utfører vold, men det er klart at miljøet de er i har en uheldig påvirkning og at det er destruktive forhold vi snakker om.

Kan få problemer seinere i livet

Ifølge Faldet er det ofte sånn at voldsutøvelse i det offentlige rom avtar når man blir eldre, men sier at internasjonale studier viser at problemene fra ungdomstida kan videreføres til voksenlivet hvis ikke jentene får hjelp.

- Studiene viser at de kan forbli i kjæresteforhold med vold, at de dropper ut av skolen og ofte blir mottakere av offentlige stønader. Det er jenter det er grunn til å være bekymret for, sier hun.

Faldet understreker at man ikke skal bagatellisere voldshandlingene eller at jentene ikke har ansvar for egne handlinger, men:

- Dette er viktig å ta tak i, sier hun.

Ikke urbant fenomen

Faldet forteller at jenter som utøver vold ikke nødvendigvis er et urbant fenomen.

- At jenter utøver vold skjer både på små og store steder, men gjengfenomenet er nok i større grad et byfenomen, sier hun.

Hun forteller at det også er snakk om psykisk vold, trusler og ryktespredning.

- Mange av konfliktene springer ut av bagateller. De er ofte knyttet til utseende og kjæresteforhold, sier hun.

Bedre oppfølging

Problemer på skolen kan også være en medvirkende årsak til volden.

- Det handler ikke nødvendigvis om at de er faglig svake, men at de ikke blir sett eller har fått hjelp med de utfordringer de har enten det er hjemmeforhold, lese- og skrivevansker eller mobbing det er snakk om, sier hun.

- Dette er jenter det er grunn til å være bekymret for.

Som politiet mener Faldet det er viktig å jobbe med en bred tilnærming til problemet. Hun mener det bør bli et bedre samarbeid mellom politi, foreldre, skole og barnevern.

Bruken av sosiale medier i forbindelse med volden gjør skadevirkningen enda verre, ifølge forskeren.

- Det gjelder både de som er utsatt for vold og de som filmer. De begår enda et kriminelt forhold, sier hun.