Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsker på sosial dumping - brøt selv loven

Norges ledende velferds- og arbeidslivsforskere innrømmer å ha brutt loven og brukt et firma som har dumpet lønningene til de som vasker kontorene deres.

EN GLIPP: «Ved en glipp inngikk vi kontrakt med CeCe Forvaltning uten å kontrollere at vi hadde med en formulering om at ansatte hos leverandør og underleverandør skulle ha lønns- og arbeidsvilkår som ikke er dårligere enn det som følger av gjeldende landsomfattende tariffavtale», skriver direktør Magnus Rindal i Nova i en e-post til Dagbladet. 
Foto: HÅKON EIKESDAL/DAGBLADET
EN GLIPP: «Ved en glipp inngikk vi kontrakt med CeCe Forvaltning uten å kontrollere at vi hadde med en formulering om at ansatte hos leverandør og underleverandør skulle ha lønns- og arbeidsvilkår som ikke er dårligere enn det som følger av gjeldende landsomfattende tariffavtale», skriver direktør Magnus Rindal i Nova i en e-post til Dagbladet. Foto: HÅKON EIKESDAL/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De er Norges fremste forskere på arbeidsliv og sosial dumping og har egen forskningsavdeling som jobber med arbeid og velferd, men har ikke sjekket hvem som vasker og tømmer søpla.

Institutt for samfunnsforskning (ISF) og Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (Nova) innrømmer åpent at de ikke vet hvor mye renholderne får betalt i timen:

«Det har vi dessverre ikke» skrev Nova i en e-post til Dagbladet november i fjor.

HER VASKET RENHOLDERNE: Institutt for samfunnsforskning er Norges fremste forskere på arbeidsliv og sosial dumping og har egen forskningsavdeling som bare jobber med arbeid og velferd, men har ikke sjekket hvem som vasker kontorene og tømmer søpla. De skylder på at de mangler «kompetanse» til å vurdere renholdskontrakter. 
Foto: Erling Hægeland
Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
HER VASKET RENHOLDERNE: Institutt for samfunnsforskning er Norges fremste forskere på arbeidsliv og sosial dumping og har egen forskningsavdeling som bare jobber med arbeid og velferd, men har ikke sjekket hvem som vasker kontorene og tømmer søpla. De skylder på at de mangler «kompetanse» til å vurdere renholdskontrakter. Foto: Erling Hægeland Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET Vis mer

- Vi har visst for lite, vedgår direktør for ISF, Ann-Helén Bay. De to instituttene har samme adresse og bruker det samme renholdsfirmaet - CeCe Forvaltning.

Har brutt loven Nå kan Dagbladet avsløre: ISF og Nova har aldri stilt krav om lønns- og arbeidsvilkår i kontraktene med renholdsselskapet. Verken ISF eller Nova visste hvilket selskap renholderne jobbet for. CeCe Renhold, som hadde kontrakten, sto oppført med null (0) ansatte i Brønnøysundregistrene da de skrev kontrakten. De ansatte var i realiteten ansatt hos selskapet Jerness.

Der tjente renholderne langt under tariffnivå. Arbeidstilsynet har funnet flere mulige brudd på arbeidsmiljøloven i forhold til lønnsslipper og arbeidskontrakter for dem som vasker hos instituttene. Arbeidstilsynet har varslet ni pålegg. Nova, som er statlig institutt som ligger under Kunnskapsdepartementet, innrømmer nå å ha brutt lov om offentlig anskaffelse:

- Ny avtale «Ved en glipp inngikk vi kontrakt med Ce Ce Forvaltning uten å kontrollere at vi hadde med en formulering om at ansatte hos leverandør og underleverandør skulle ha lønns- og arbeidsvilkår som ikke er dårligere enn det som følger av gjeldende landsomfattende tariffavtale. Dette beklager vi og har nå sagt opp denne avtalen, og vil inngå ny avtale som sikrer arbeiderne tarifflønn», skriver direktør i Nova, Magnus Rindal, i en e-post til Dagbladet.

Da Dagbladet var i kontakt med renholderne fortalte de at de tjente 125 kroner i timen. Jerness mener at de ansatte får 135 kroner i timen — noe som uansett er langt under landsomfattende tariffnivå på 148,56 kroner i timen.

Avviser kritikk «Jerness AS mener at Arbeidstilsynets rapport inneholder en rekke feil, og vil avvise at det er grunnlag for tilsynets slutninger og varsel om pålegg,» skriver Jerness til Dagbladet i en e-post. CeCe har nå sagt opp avtalen med Jerness. Norsk Eiendomsforvaltning varslet i går ISF om at de har sagt opp alle avtaler med CeCe.

BETALER UNDER TARIFF: Da Dagbladet var i kontakt med renholdere som jobbet for ISF og Nova november i fjor, kom det fram at de jobbet for et annet selskap enn instituttene oppga. De jobbet ikke for CeCe Renhold, men Jerness — som blir drevet av filippineren Arcadio N. Aromin (bildet). Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
BETALER UNDER TARIFF: Da Dagbladet var i kontakt med renholdere som jobbet for ISF og Nova november i fjor, kom det fram at de jobbet for et annet selskap enn instituttene oppga. De jobbet ikke for CeCe Renhold, men Jerness — som blir drevet av filippineren Arcadio N. Aromin (bildet). Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media