Forsker rasismedømt

Jarle Synnevåg har fått 10 000 kroner i bot for muslimhets på nettet. Det har ikke lagt noen demper på innleggsiveren hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jarle Synnevåg skapte enorm mediadebatt da han angrep mulsimer i åpne nyhetsgrupper på internett i fjor. Synnevåg arbeidet da som forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), og er en av norges fremste eksperter på elektronisk krigføring.

På fritiden drev derimot Synnevåg med sin egen private elektroniske krigføring mot muslimer. Gjennom tusenvis av innlegg på nettet gikk han til kraftige angrep mot muslimer og det de står for. Det har nå kostet ham 10 000 kroner.

Politiadvokat Bjørn Arne Tronier ved Romerike politidistrikt har bøtelagt Synnevåg etter brudd på den såkalte rasismeparagrafen i straffeloven, og mener innleggene hans var egnet til å forhåne og skape ringeakt for personer med tilhørighet til islam, skriver Romerikes Blad.

«Norske kvinner som gifter seg med menn med muslimsk bakgrunn har bedt om hvert slag og spark de måtte få. Koranen gir muslimske menn en soleklar rett til å mishandle sine koner» skrev Synnevåg i mai i fjor. Han mener også at muslimer ikke er til å stole på før de ligger «under seks fot jord» og at Muhammed var en terrorist.

Ikke uventet

- Det kommer vel ikke akkurat uventet, sier Synnevåg til Romerikes Blad, men har ikke bestemt seg for om han skal godta forelegget.

- Står du fortsatt for det du skrev?

- Selvfølgelig. Det er sant hvert eneste ord. Koranen og historiske fakta er mer enn god nok dokumentasjon, svarer han. Og boten har på ingen måte tatt fra Synnevåg lysten til å spre meningene sine på nettet.

Et kjapt søk viser at Synnevåg har skrevet cirka 8500 innlegg til forskjellige nyhetsgrupper. Så sent som 3. mai i år skriver han blant annet at «muslimer gir ingen rettsikkerhet der hvor de har makt, de truer til og med rettssikkerheten der hvor de kun er et lite mindretall.»

Kan straffes på nytt

- Det er naturlig å sjekke dette opp. Hvis han fortsetter med med sånne ytringer så vil det være et nytt straffbart forhold, sier politiinspektør ved Romerike politidistrikt, Kari Torkelsen, til Dagbladet.no.

Torkelsen tar forbehold om at innleggene rammer muslimer på samme måte som de han er blitt bøtelagt for, og at de er skrevet etter den perioden boten omfatter.

- Han har ikke fått carte blanche for fremtiden med denne boten.

STANDHAFTIG:Synnevåg gir seg ikke, trass i boten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer