Forsker-refs: Vold og mafia utelates i Norad-rapporter

Bistandsrapporter er «unnvikende og grunne» om bivirkninger, mener NIBR-forskere.

NEVNES IKKE: «Ingen av evalueringene av Norges internasjonale klima- og skoginitiativ nevner deres støtte til urfolksgrupper som en mulig kilde til opprør mot demokratisk valgte regjeringer», skriver forskerne Henrik Wiig og Jørn Holm-Hansen om en av tidligere statsminister Jens Stoltenbergs prestisjesatsinger. Her er Stoltenberg og Erik Solheim i Amazonas med Brasils miljøvernminister Carlos Minc i 2008. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
NEVNES IKKE: «Ingen av evalueringene av Norges internasjonale klima- og skoginitiativ nevner deres støtte til urfolksgrupper som en mulig kilde til opprør mot demokratisk valgte regjeringer», skriver forskerne Henrik Wiig og Jørn Holm-Hansen om en av tidligere statsminister Jens Stoltenbergs prestisjesatsinger. Her er Stoltenberg og Erik Solheim i Amazonas med Brasils miljøvernminister Carlos Minc i 2008. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forskerne Henrik Wiig og Jørn Holm-Hansen ved Norsk institutt for by- og regionforskning ble storlig overrasket da de gjennomgikk Norads evalueringer av norsk bistand fra 2010 til 2014.

Oppgaven var å undersøke hvordan de utilsiktede effektene - bivirkningene - håndteres i slike rapporter.«Vi ble overrasket over å se hvordan enhver drøfting av bi-effekter var unnvikende og grunne», skriver de to NIBR-forskerne i den ferske studien.

- Nevnes ikke - Bi-effekter er nesten ikke nevnt. Det skyldes at oppdragene som gis er å måle spesifikke virkninger. Da er det ingen særlige poenger å hente på å omtale andre ting, sier Wiig til Dagbladet.

Når uheldige effekter nevnes, skjer det ifølge studien ofte på en tilslørende måte:

«Jo mer kontroversielle (og derfor interessante) funnene er, jo sterkere er bevisene som kreves for å unngå endeløse diskusjoner med oppdragsgiveren og institusjonene som evalueres. (...) Evaluatorene kan bli fristet til å ty til diffuse formuleringer i stedet».

Lokal mafia Forskerne skriver dette om en evaluering av et Flyktninghjelpen-prosjekt i Somalia:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer