Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsker røper sannheten om «damen på Mars»

- Det er hjernen som lurer deg.

«VANDRENDE DAME»: Ser du damen på dette bildet? Flere har ment å se en dame som vister brystene, men det er bare hjernen som spiller dem et puss. Foto: NASA
«VANDRENDE DAME»: Ser du damen på dette bildet? Flere har ment å se en dame som vister brystene, men det er bare hjernen som spiller dem et puss. Foto: NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Debatten om det finnes liv på Mars dukker opp med jevne mellomrom.

Eksemplene er, som CNN lister opp, mange: Øgler, havfruer, traffiklys, smultringer og en statue av Barack Obama skal alle utrolig nok befinne seg et sted på planeten.

«Krasjlandet romskip» Roveren Curiosity har de siste årene tatt en enorm mengde bilder av Mars. 

«MANN» VAR FJELL: «Mannen på Mars» ble oppdaget i 1976. I 2001 ble det klart at det ikke dreide seg om noen mann, men et helt vanlig fjell. Foto: NASA
«MANN» VAR FJELL: «Mannen på Mars» ble oppdaget i 1976. I 2001 ble det klart at det ikke dreide seg om noen mann, men et helt vanlig fjell. Foto: NASA Vis mer

Den atomdrevne farkosten på størrelse med en bil er det mest avanserte laboratoriet til å utforske en annen klode så langt, og blant arbeidsoppgavene er å se etter indirekte tegn på utenomjordisk liv.

Blant de siste «observasjonene» av potensielt menneskelig liv på planeten er en uklar dameskikkelse.

Også et romskip, som angivelig har krasjlandet på den røde planeten, skal ifølge UFO-entusiaster være synlig på bilder tatt for en drøy uke siden.

BIGFOOT? Mange syntes de kunne se en apelignende skikkelse i dette bildet som robotbilen Spirit tok på Mars, og spredte seg verden over i 2007. Foto: NASA
BIGFOOT? Mange syntes de kunne se en apelignende skikkelse i dette bildet som robotbilen Spirit tok på Mars, og spredte seg verden over i 2007. Foto: NASA Vis mer

Curiosity er langt mer avansert enn sine forgjengere og har HD-kameraer som tar fargebilder av høyere kvalitet enn det vi har sett tidligere.

- For å finne disse tingene som lurer hjernen til å tro at det er en havfrue eller noe slik må du zoome inn på stedet der det befinner seg en merkelig skygge, sier Mars-forsker Ashwin Vasavada til CNN.

Hjernen lurer deg Fenomenet han referer til kalles pareidoli. Det innebærer at hjernen plukker opp et kjent mønster eller en gjenstand til tross for at den ikke er der. Med andre ord betyr det at tilfeldige detaljer blir misforstått og får ny mening.

Blant de mest kjente eksemplene er «Mannen på Mars», som ble viet mye oppmerksomhet da den ble oppdaget i 1976. I 2001 kom bedre bilder som avslørte at det aldri var snakk om noen mann, men et helt vanlig fjell.

Andre eksempler er mannen i månen og månekaninen. Noen har også lyttet på rockemusikk baklengs og hørt «skjulte budskap».

- Bare noen centimeter høy Den mye omtalte og vandrende Mars-kvinnen er bare en illusjon, bekrefter NASA nå.


Romforskeren Vasavada kan fortelle at «kvinnen» er resultatet av sandstein og gjørme, som har blitt dannet i bunnen av en eldgammel innsjø.

- Når du zoomer inn på bildet og ser på lyset og skyggene ser det ut som om det er en kvinne, men hun ville bare vært noen centimeter høy og ha stått stille i flere måneder. Så vi tror ikke at det er en kvinne, sier han til CNN.

- Ingen bevis på liv Forskeren forteller videre at han synes det er underholdende å høre om tingene folk mener de ser på bildene fra Curiosity, men at teamet hans ikke tar det spesielt alvorlig.

- Det finnes ingen som ville blitt gladere for å finne noe på bildene enn de 500 forskerne som jobber med Curiosity verden over, sier han.

Så langt har ikke teamet funnet noe som gir grunn til å tro at de har fanget bevis på liv på bildene.

PS! I denne Magasinet-artikkelen fra 2010 er det flere eksempler på hvilke tilfeldige mønstre mennesker tillegger en dypere mening.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling