Forsker skulle tiltales for miltbrann-angrepene

Tok livet sitt denne uken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Miltbrannangrepen utløste panikk i USA i 2001 og tok livet av fem personer.

Ingen ble dømt i saken, men denne uken tok en amerikansk forsker livet sitt etter at han ble kjent med at han kom til å bli tiltalt for angrepene, melder amerikanske medier som AP og CNN.

62 år gamle Bruce E. Ivins jobbet i 35 år som forsker ved et laboratorium for forsvar mot biologisk krigføring ved Fort Detrick i Maryland. Laboratoriet drives av den amerikanske hæren, og Ivins var en av myndighetenes fremste eksperter på vaksine og behandling mot miltbrann, ifølge AP.

Overvåket i ett år
Ivins skal ha vært i søkelyset til FBI i rundt ett år, men det er først i forbindelse med selvmordet tirsdag at det er kjent offentlig at han var mistenkt.

Amerikanske myndigheter har avstått fra å kommentere saken, med unntak av en kort kunngjøring fra justisdepartementet og FBI fredag hvor det heter at det er gjort betydelige framskritt i saken.

Kilder sier imidlertid at påtalemyndighetene var i ferd med å ta ut tiltale mot Ivins med påstand om dødsstraff.

Fem drept
Miltbrann-angrepene skjedde like etter terrorangrepene 11. september 2001. I en periode på noen uker dukket det opp en rekke brev som inneholdt livsfarlig miltbrannpulver.

Brevene ble blant annet sendt til kongressbygningen og nyhetsredaksjoner.  

PANIKK:  Miltbrann-angrepene i 2001 spredde panikk i USA. Fem personer mistet livet og en rekke ble mennesker ble syke. REUTERS/Abed Omar Qusini
PANIKK: Miltbrann-angrepene i 2001 spredde panikk i USA. Fem personer mistet livet og en rekke ble mennesker ble syke. REUTERS/Abed Omar Qusini Vis mer

Fem personer ble drep og en rekke personer måtte legges inn på sykehus for behandling, og angrepene spredde betydelig frykt i USA som allerede var på nåler etter angrepene mot World Trade Center.

Det ble først antatt at det var utenlandske terrorister som sto bak angrepene, men påtalemyndighetene snudde oppmerksomheten mot forskermiljøene fordi miltbrannstammen i brevene kom fra amerikanske laboratorier.


Kollega mistenkt
Mistanken falt først på Ivins kollega Steven Hatfill. Men for en måned siden ble han tilkjent en erstatning på 5,8 millioner dollar for at han feilaktig ble dratt inn i saken.

I stedet havnet Ivins i etterforskernes søkelys.

Ifølge AP mente påtalemyndigheten at Ivins kan ha sluppet miltbrannen for å få en mulighet til å undersøke virkningen av medisinene han var med på å utvikle på mennesker.

-Uskyldig

Mannens forsvarer Paul F. Kemp sier at en rettssak ville vist at hans klient var uskyldig.

- Dødsfallet gjør oss svært triste og vi er skuffet over at han ikke vil få sjansen til å forsvare sitt navn og rykte i en rettssal, skriver han i en skriftlig uttalelse.

Forsker skulle tiltales for miltbrann-angrepene

Det store presset han var under på grunn av beskyldningene fikk ham til å ta livet sitt, mener han.

TOK LIVET SITT: 62 år gamle Bruce E. Ivins tok angivelig livet sitt etter å ha fått vite at han var mistenkt for å står bak angrepene.