Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsker: Tabben som kan felle «Ubåt-Madsen»

Kan ubevisst ha hjulpet etterforskerne.

SNAKKET MED PRESSEN: Den danske oppfinneren Peter Madsen snakket med pressen kort tid etter at han ble reddet opp av havet i august. Han er nå siktet for å ha drept svenske Kim Wall. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 03.39 den 11. august mottok politiet i København en urovekkende henvendelse. Ubåten «Nautilus» var forsvunnet.

Snaut sju timer seinere fant de en synkende ubåt, hvorpå dens oppfinner Peter Madsen ble reddet opp fra havet. Han er nå tiltalt for å ha drept passasjeren Kim Wall, en svensk journalist som ble partert av oppfinneren.

Vanskelige leteforhold

Det tok flere måneder før etterforskerne fant hele kroppen til Wall.

Store geografiske områder og kraftige havsstrømmer bidro til en svært vanskelig leteaksjon. Den kunne fort ha vært enda vanskeligere, ifølge Expressen.

Avisa har intervjuet Bo Gustafsson, forsker ved Stockholms universitet, som mener at Madsen selv bidro til at samtlige kroppsdeler til slutt ble funnet.

Dette ved å spenne fast stålstenger på dem før han kastet dem på på sjøen i Køge Bugt utenfor København.

- Om han ikke hadde spent fast metall på dem, hadde kroppsdelene helt sikkert vært mye vanskeligere å finne. Hvis ikke det hadde vært for metallet, kunne kroppen ha blitt tatt av strømmen utenfor Öresund, sier Gustafsson.

Kunne ha spredt seg

Gustavsson, som forsker på Østersjøen, sier at strømforholdene i Öresund gjør at gjenstander kan bevege seg over store avstander på kort tid.

Om strømmen er særskilt kraftig, kan det være snakk om flere kilometer i timen.

- At kroppsdelene hadde blitt tilført ekstra vekt, bidro nok til at de holdt seg på en og samme plass, sier Bo Gustafsson til den svenske avisa Expressen.

Nekter for drap

Kim Wall var passasjer i ubåten da hun døde.

Den prisbelønte journalisten, med erfaring fra New York Times, The Guardian og magasinet TIME, hadde planer om å skrive reportasje om Madsen, som ønsket å bli første privatperson til å nå verdensrommet for egen maskin

Peter Madsen erkjenner å ha partert Kim Wall, men nekter for å ha drept henne.

Hans opprinnelige forklaring var at han hadde satt Wall i havn, noe han seinere trakk tilbake.

- Vet ikke hvordan hun døde

I november uttalte hans advokat, Betina Hald Engmark, at den danske oppfinneren har forklart at han ikke kjenner til årsaken for Walls død.

- Klienten min vet ikke hvordan hun døde. Jeg var til stede under politiavhøret, har lest igjennom hele forklaringen, og ikke på et eneste tidspunkt har han sagt at han vet hvordan hun døde, uttalte Engmark.

Utvidet tiltalen i oktober

Engmark avfeide da politiets versjon om at hennes klient hadde forklart at Wall døde som følge av kullosforgiftning.

- Min klient forklarte at det var et lufttrykk med mye eksosgasser i ubåten, og at en av dem kunne ha vært karbonmonoksid (kullos). Han sa ikke at det var årsaken til at hun omkom. Han har derimot sagt at han ikke kjenner til dødsårsaken, sa Betina Hald Engmark til BT.

Dansk politi opplyste i oktober at siktelsen mot ham er utvidet til å omfatte seksuell omgang under særdeles skjerpende omstendigheter, ved siden av drap og likskjending.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!