VIL HA JAPAN PÅ LAGET: Et militært aktivt Japan ville vært fordelaktig for landets allierte USA og president Donald Trump (til høyre). Likevel kommer Shinzo Abe (til venstre) neppe til å lykkes i å endre grunnlovens artikkel ni, mener ekspert. Foto: Ron Sachs/CNP/NTB Scanpix
VIL HA JAPAN PÅ LAGET: Et militært aktivt Japan ville vært fordelaktig for landets allierte USA og president Donald Trump (til høyre). Likevel kommer Shinzo Abe (til venstre) neppe til å lykkes i å endre grunnlovens artikkel ni, mener ekspert. Foto: Ron Sachs/CNP/NTB ScanpixVis mer

Forsker tror Japan vil skuffe USA: - Folk foretrekker å leve i fred og framgang

Den konstante trusselen fra Nord-Korea har ført til spekulasjoner om at Japan igjen kan bli en militær stormakt. Lite sannsynlig, mener forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag var en jubeldag for Shinzo Abe - et labert valgoppmøte til tross. Den japanske statsministerens liberaldemokratiske parti (LDP) og samarbeidspartnerne Komeito tok minst 312 plasser i nasjonalforsamlingen.

Det er mer enn to tredjedeler av det totale antallet, og et utgangspunkt for å gjennomføre et av den konservative Abes viktigste politiske mål:

Å endre formuleringene i grunnlovens niende artikkel.

- Høy terskel

Artikkelen ble undertegnet i 1947, og innebærer at Japan ikke kan gå til krig.

Regjeringen har også tolket den i retning av at landet heller ikke kan skyte ned en eventuell nordkoreansk rakett i retning av USA, noe som er en av årsakene til at Abe ønsker å endre grunnloven.

Trusselen om et direkte angrep fra nevnte Nord-Korea en annen.

Likevel vil statsministeren trolig ikke få det som han vil, ifølge NTNU-professor Paul Midford.

- Terskelen for å gjøre det er veldig høy, sier Japan-eksperten og viser til at koalisjonspartneren Komeito er skeptiske til å endre grunnloven.

Les mer: Nord-Korea avfyrte missil over Japan

FLYALARM: I den japanske byen Hokkaido våknet innbyggerne til et varsel om å gjemme seg i kjelleren fordi Nord-Korea hadde skutt opp et nytt missil. Bildet viser den forrige missiltesten, 28.august i år, der missilet passerte over Japan og landet i havet. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / NTB scanpix. Video: AP DV/CNN. Vis mer

Tror USA blir skuffet

Dermed blir det vanskelig for Abe og LDP å vinne det nødvendige flertallet i nasjonalforsamlingen. Om de skulle få flertall, venter en tøff utfordring i form av en folkeavstemning.

- Da amerikanerne innført den pasifistiske grunnloven i etterkant av andre verdenskrig, ble den tatt imot med glede av det japanske folket. Folk foretrekker å leve i fred og framgang, og er svært skeptiske til å delta i militære aksjoner i utlandet, sier Midford om hvorfor han tviler på en grunnlovsendring.

SIRENER: Millioner av japanere nord i landet våknet i dag opp til lyden av sirener og meldinger om at de måtte søke ly, da et nordkoreansk missil passerte i lufta over dem. Video: CNN / Joemark Narsico / Korean Central Television Vis mer

Han tviler også på at en endring vil bety at Japan brått blir en operativ militær stormakt. Dette til tross for USAs ønske om en mektig samarbeidspartner.

- Til tross for grunnloven har Japan et av verdens mektigste forsvar, og USA ville utvilsomt satt pris på et mer aktivt Japan. Om en grunnlovsendring kommer, vil de nok bli skuffet, sier Midford til Dagbladet.

Forskeren setter spørsmålstegn ved hvorvidt Shinzo Abe i realiteten ønsker å bruke militær makt, samt om endringsforslaget er et forsøk på å ta oppmerksomheten vekk fra hans egne problemer.

Skandaleombrust Abe

Tidligere i år sank 63-åringens popularitet som en stein.

Årsaken var, ifølge The Guardian, en rekke skandaler, blant annet i form av anklager om at han har finansiert en ultranasjonalistisk barnehage.

På denne har barna fått beskjed om å bukke foran bilder av Japans keiserfamilie og å synge nasjonalsangen hver dag.

Samtidig har de også fått opplest den japanske keiserens retningslinjer for utdanning - en tekst som ble forbudt i etterkant av andre verdenskrig.

- Videoer fra barnehagen vakte minner om 1930-tallets Japan, forklarer Paul Midford overfor Dagbladet.

OVERSETTELSE: Da Japans statsminister Shinzo Abe talte under en pressekonferanse i Det hvite hus, brukte ikke Donald Trump seg av muligheten til å få simultanoversatt talen, men nikket likefullt med. Video: NTB Scanpix/CNN Vis mer

Blir utfordret

Midford tror at Abes valgseier i stor grad skyldtes trøbbel innad i opposisjonen, og spår at han snart vil bli utfordret innad i eget parti.

Dette samtidig som Yukio Edano, opposisjonslederen i Japan, framstår som en reell statsministerkandidat på sikt.

Edano og Det demokratiske partiet (et nydannet politisk parti til venstre for sentrum i japansk politikk red.anm.) gjorde et overraskende godt valg, og endte opp med 55 seter i nasjonalforsamlingen.

- Han er Japans mest populære politiker, sier NTNU-professoren om den tidligere finansministeren som er en markant motstander av grunnlovsendringen.