Forsker tror snus kan redde tusenvis av liv

Varsler human katastrofe i ny rapport.

Røykere bør gå over til å bruke snus, mener forsker. - Snus er 90 prosent mindre helsefarlig enn røyk, sier forskningsleder Karl Erik Lund ved SIRIUS. Foto: SCANPIX
Røykere bør gå over til å bruke snus, mener forsker. - Snus er 90 prosent mindre helsefarlig enn røyk, sier forskningsleder Karl Erik Lund ved SIRIUS. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De mest innbitte røykerne bør oppfordres til å snuse i stedet. Ellers får vi en varslet human katastrofe, spår ny rapport.

Infokampanjer, helseadvarsler, avgifter og restriksjoner har vært svært effektive tiltak på veien mot et tobakksfritt samfunn. Men tradisjonelle virkemidler biter ikke på den harde kjernen av røykere.

- Disse røykerne er immune mot vanlige hjelpemidler, og trenger en annen type hjelp. Ellers vil mange liv gå tapt, sier Karl Erik Lund, forskningsleder ved SIRUS (Statens institutt for rusmiddelforskning), til Bergens Tidende.

I en ny rapport tar han til orde for å få de mest innbitte røykerne over på snus eller andre skadereduserende nikotinprodukter.

- Vi må bli mer opptatt av å bekjempe sykdommer enn tobakken. Derfor må vi ta i bruk produkter som er mindre farlige enn den livsfarlige sigaretten. Snus er 90 prosent mindre helsefarlig enn røyk, og er det eneste nikotinproduktet som kan konkurrere med sigaretter. Nikotintyggis og - plaster har liten effekt, mener han.

Helsedirektoratet er ikke fremmed for tanken, og sier ja til at fastleger, tannleger og annet helsepersonell kan anbefale helseskadelig snus for innbitte røykere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer