Forsker ut mot viralt kumøkk-råd

- Ikke spis kumøkk for å beskytte deg mot covid-19, på tross av disse påstandene, advarer professoren.

LEGENS RÅD – er ikke til å stole på, ifølge professoren. Reporter: Anabelle Bruun / Video: India Today. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Flere videoer som viser den indiske legen Manoj Mittal som visstnok skal spise kumøkk har gått viralt den siste tida.

Blant annet er en av videoene delt på YouTube av den indiske nettavisa India Today, som understreker at de overhodet ikke går god for de medisinske rådene som doktoren legger fram.

Spiser kumøkk?

Videoen viser at Manoj Mittal går rundt i et fjøs, og plukker opp noe som ser ut som ei skikkelig kuruke. Han plukker ut en bit, dytter den i munnen og begynner å tygge.

- Hvis en gravid dame drikker kupiss og spiser ei skje med kumøkk, øker sjansene for en normal fødsel, påstår den indiske legen.

Så hevder han at det å spise kumøkk vil hjelpe deg med å rense både sinn, kropp og sjel, ifølge en artikkel publisert av The Times of India.

Ikke bare det, men doktor Mittal hevder også at alt som kommer fra ei ku er uvurdelig for menneskeheten. I en annen video hevder legen at urin fra kua inneholder gull.

- Ikke spis kumøkk!

Den oppsiktsvekkende videoen har skapt reaksjoner. Den har blant annet fått Forbes-spaltist Bruce Y. Lee, som er forsker og professor til å advare mot praksisen.

«Ikke spis kumøkk for å beskytte deg mot covid-19, på tross av disse påstandene» er tittelen på kommentaren hans.

Hver gang du ser en video som dette på sosiale medier, så råder doktor Lee leserne til å vurdere om det er bullshit - i dette tilfellet både i bokstavelig og overført betydning.

NON STOP: En mann så ingen annen løsning enn å gå til legen for å poppe en kvise. Non Stop TV med Sondre og Christian. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de morsomste viralklippene du ikke vil gå glipp av! Se Non Stop TV med Sondre og Christian på Dagbladet! Vis mer

- Hver gang du ser en helsepåstand om noe som for eksempel kumøkk, ivermectin eller noe som helst annet, sjekk først om det finnes noe ekte vitenskapelig bevis som støtter påstanden. Det er ikke en god ide å bare prøve kumøkk og se hva som skjer. Å spille russisk rullett med kumøkk kan være ganske risikabelt, skriver han.

- Ikke klart

Videre peker han på at det ikke er noen garanti for at det Mittal spiste i videoen faktisk er kumøkk.

- Det er heller ikke klart hvem denne Mittal er, og hva hans kvalifikasjoner kan være. Eller om Mittal er hans ekte navn, skriver spaltisten videre.

Ifølge det indiske helsenettstedet Practo skal Mittal ha lisensen i orden. Han skal ha oppnådd en MBBS, altså en bachelorgrad i medisin ved universitetet i Allahabad i 1993. Seinere skal han ha tatt en doktorgrad (MD) i pediatri ved Dr. Bhimrao Ambedkar-universitetet i Agra i 1998.

I dag skal Mittal praktisere som barnelege ved Jagdamba Baby Care Centre i byen Karnal, og har ifølge nettsiden 28 års erfaring i feltet.

Advarte mot «kumøkk-terapi»

Om du trodde påstanden fra doktor Mittal var enestående, så tar du faktisk feil. Det er ikke første gang noen har stått fram med anbefalinger om å spise kumøkk.

DRAMATISK: Et ektepar opplevde alles mareritt da de nylig skulle kose seg med litt parasailing på Nagoa Beach i India. Video: KameraOne / Rødt Kort / Pambou. Vis mer

I mai skrev nemlig Sohel Darie og doktor Rabiul Islam ved University of Asia Pacific i Dhaka i Bangladesh en tekst om kumøkk og covid-19.

«The use of cow dung and urine to cure covid-19 in India: A public health concern» var tittelen, og artikkelen ble publisert i International Journal of Health Planning and Management.

Forfatterne av artikkelen erklærte bruken av kumøkk og -urin som et problem, og hevder at mange indiske folk spiser kumøkk som slags «kumøkk-terapi» for å kurere covid.

Ingen vitenskapelige bevis

De forteller at enkelte medlemmer i det hinduistiske nasjonalistpartiet påstår at kumøkk og -urin kunne både forebygge og kurere covid-19.

Denne påstanden skal ha blitt spredd blant den religiøse befolkningen av både «overtroiske indere, fanatiske politikere og andre ledere».

SKUMMELT: En 55 år gammel kvinne må kjempe for livet etter at hun blir angrepet fra mørket i Mumbai i India. Vis mer

I teksten beskriver de hvordan «det hinduistiske religiøse systemet legger mye vekt på produkter fra kyr. De tror at biprodukter fra kyr, sånn som møkk, klaret smør, melk, ostemasse og urin har rensende effekt».

Dagbladet omtalte denne troa tidligere i år, da ei lita gruppe i delstaten Gujarat hadde begynt å smøre seg inn med kumøkk som «beskyttelse mot viruset».

Lederen for den indiske legeforeningen doktor JA Jayalal advarte da mot praksisen.

- Det finnes ingen vitenskapelige beviser for at kumøkk eller -urin fungerer for å øke immuniteten mot covid-19, det er utelukkende basert på tro, sa han til Reuters.

Alvorlig soppinfeksjon

Det å spise kumøkk kan derimot være skadelig, påpeker Lee. Kumøkk kan nemlig inneholde patogener som ringorm, Campylobakter, Salmonella, Listeria, Yersinia, Cryptosporidia og E. coli.

BODY BIZARRE: I serien «Body Bizarre» møter vi mennesker med helt spesielle og mystiske sykdommer. Video: Rød Løper/Dplay Vis mer

Han kobler også kumøkk til mukormyrkose, eller svartsopp, en tilstand som har økt kraftig i India under pandemien.

Ifølge ham kan dette skyldes bruken av kumøkk.

Mukormykose er en sjelden form for alvorlig invasiv soppinfeksjon som kan forårsakes av flere sopparter. Soppen invaderer blodårene og gir infarkt i vevet omkring, som for eksempel i bihulene, hjernen, huden og lungen, ifølge Store Norske Leksikon.

Lees råd til leserne er dermed ganske enkelt: Enhver type avføring, uavhengig hvor det kommer fra, bør behandles som farlig avfall.

- Det er derfor du normalt sett legger fra deg avføringen din i toalettet, framfor i kommodeskuffen eller i din venns håndveske, slår han fast.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer