Forsker utestengt etter plagiering

Medisinsk forsker ved NTNU kopierte avsnitt fra vitenskapelig artikkel. Nektet publisering i et amerikansk tidsskrift i tre år.

FUSK: Forskeren er utesteng fra publisering i amerikansk tidsskrift i tre år. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet

Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk
FUSK: Forskeren er utesteng fra publisering i amerikansk tidsskrift i tre år. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||En medisinsk forsker ved NTNU kopierte et avsnitt fra en annen vitenskapelig artikkel inn i sin egen. Forskeren er nektet publisering i et amerikansk tidsskrift i tre år.

Plagieringen ble oppdaget da tidsskriftet lot fageksperter (referees) gå gjennom artikkelen. En av dem oppdaget at deler av teksten var identisk med et avsnitt i en artikkel publisert av en annen forsker for fire år siden, skriver Adresseavisen.

Kopieringen av et avsnitt på 15 linjer er gjort uten henvisninger til originalen.

Et granskingsutvalg ved NTNU slår fast at den aktuelle teksten er plagiert og at det er kritikkverdig. For øvrig sier utvalget at forskningsprosjektet har vært reelt og ellers blitt utført i tråd med god vitenskapelig praksis. Fire medforfattere frikjennes av granskingsutvalget.

Granskningsutvalget gjennomgikk fem tidligere publiserte artikler av hovedforfatteren uten å finne plagiert tekst.

Forskeren selv sier at han ikke har hatt noen intensjoner om å jukse. Han argumenterer med at det ikke er gjort noe forsøk på å endre teksten, som hadde vært naturlig hvis man ønsket å skjule juks. Han stiller seg uforstående til hva som har skjedd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer