Forsker vil fortelle røykere at snus er fornuftig

Tror røykere vil slutte, hvis de får høre om snusens fordeler.

SNUS I VINDEN: Snus er i vinden, og anbefales av forskere framfor røyk. «Snuser» Mats Sparsby (24) sa nylig til Dagbladet at han snuser ofte, og at han blir «sur» om han ikke får snust. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
SNUS I VINDEN: Snus er i vinden, og anbefales av forskere framfor røyk. «Snuser» Mats Sparsby (24) sa nylig til Dagbladet at han snuser ofte, og at han blir «sur» om han ikke får snust. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Et flertall av røykerne tror snus er like farlig som røyk og ønsker derfor ikke å bruke snus når de skal prøve å slutte med å røyke.

Forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirius) mener helsemyndighetene nå må på banen og fortelle sannheten om hvor mye mindre farlig snus er, skriver Aftenposten.

Unngår lungekreft - Hvis vi fikk dagligrøykerne som ikke klarer å slutte over på snus, ville det kunne redde livet deres. Røyking er livsfarlig, sier Lund.

Han har forsket på røykeatferd i 20 år og sier at det er bred enighet om at snus har minst 90 prosent mindre skadepotensial enn tobakk.

- Snustypene på det norske markedet er ikke risikofrie, men de fører verken til kols, lungekreft eller munnhulekreft. De har sannsynligvis meget lav sammenheng med utvikling av hjerte- og karsykdommer, sier han.

- Skaper avhengighet Lunds oppfordring møter ikke særlig gehør hos Helsedirektoratet.

- Snus er et avhengighetsskapende stoff og vi vet det gir økt risiko for enkelte kreftformer. Det er derfor ikke aktuelt for Helsedirektoratet å anbefale snus som metode for å slutte å røyke, sier avdelingsdirektør Anne Hafstad i Helsedirektoratet.NTB

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer